Høyre: Intet å frykte i landbrukspolitikken

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Høyre og Frps landbrukspolitikk skiller seg fra sentrumspartienes politikk på området. Her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande da de ble hyllet av Natur og Ungdom og Bellona utenfor Stortinget for en uke siden. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
KrF-leder Knut Arild Hareide mener Høyre og Frps landbrukspolitikk skiller seg fra sentrumspartienes politikk på området. Her sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande da de ble hyllet av Natur og Ungdom og Bellona utenfor Stortinget for en uke siden. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det ikke er tvil om at den påtroppende regjeringen bryter med sentrumspartienes landbrukspolitikk. – Verken bøndene eller KrF har noe å frykte, forsikrer Høyres Svein Flåtten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svein Flåtten har vært med på å formulere punktet om landbrukspolitikk i regjeringsplattformen som Erna Solberg og Siv Jensen presenterte på Sundvolden Hotel mandag kveld. Verken bøndene eller KrF har noe å frykte, mener han.

– Regjeringsplattformen bygger jo på samarbeidsavtalen som vi inngikk med KrF, Venstre og Fremskrittspartiet. Vi skal legge vekt på forutsigbarhet og reformer som kan gi økt lønnsomhet, sier Flåtten til NTB.

Høyre og Frp vil fjerne boplikten og odelsretten, redusere tollmurene samt kutte i overføringene til landbruket. Men Flåtten avviser at situasjonen så å si over natta blir en annen for norske bønder.

Les også: - Landbruksmotstandere verre enn Danmark i tollstrid

– Disse endringene må skje gradvis. Det er først når lønnsomheten øker at nivået på overføringene skal reduseres, sier han.

Les også: Norsk geografi knuser Høyres håp for landbruket

Krevende

KrF-leder Knut Arild Hareide er imidlertid ikke i tvil om at det er stor avstand mellom regjeringspartiene og KrF i landbrukspolitikken.

– Jeg må nok si at landbruk og distrikt er noen av områdene jeg ser kommer til å bli krevende. Det er fordi den politikken som Høyre og Frp her kommer med, bryter med det som er sentrumspartiene Venstre og KrFs politikk på dette området, sa Hareide til Politisk Kvarter på NRK tirsdag morgen.

KrF-lederen mener imidlertid det er for tidlig å konkludere med at Høyre og Frp bryter med intensjonene i samarbeidserklæringen.

– De påpeker at importvernet har noe positivt med seg, at det betyr noe bra for landbruket. Samtidig sier de at det har negative effekter, blant annet når det gjelder prisene på matvarene. Hvordan skal vi da forholde oss til importvernet når det har både positive og negative sider? Det vet vi ikke i dag, sier Hareide.

Bakgrunn: – Hareide bør be bøndene om unnskyldning

Søke til Stortinget

Hareide er blant annet bekymret for omstillingstempoet den påtroppende regjeringen legger opp til og peker på at produktivitetsveksten i norsk landbruk er på 6 prosent per år i dag, langt høyere enn i de fleste andre næringer.

KrF-lederen er som Flåtten opptatt av forutsigbarhet i landbruksnæringen, men mener det er naivt å tro at vi kan drive næringen uten betydelig støtte.

– Regjeringen må søke flertall for sine endringer i Stortinget, men de vet jo hvor de har sentrumspartiene når det gjelder dette politiske området, sier han.

Les også: Stadig større - men ikke dejlig å være bonde i Danmark

Positiv og negativ

Sentrumspartner og Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun er positiv til mye av den kommende regjeringens avreguleringsplaner, men hun er også kritisk.

– Det er to ting vi er kritiske til i måten landbrukskapittelet er formet på: Det ene er en veldig stor dreining bort fra arealstøtte til produksjonsstøtte. Vi ville nok hatt det omvendt. Skal man ha et levende norsk landbruk, tror jeg areal blir viktig framover. Det andre er at økologisk landbruk ikke er nevnt. Men dette ser jeg for meg blir temaer vi kommer til å diskutere framover. Landbrukspolitikken er en viktig del av miljøpolitikken, sier Skei Grande.

Les også: Venstre skal jobbe for å svekke norske bønders tollvern

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus