Per-Kristian Foss blir riksrevisor

NY JOBB: Per-Kristian Foss. (Arkivfoto: NTB scanpix)
NY JOBB: Per-Kristian Foss. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss (H) blir ny riksrevisor. Han overtar etter Jørgen Kosmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben, sier Foss, som understreker at han i dette vervet representerer hele Stortinget og skal være partipolitisk uavhengig.

Det er Høyre som har foreslått Foss som ny riksrevisor. Fungerende parlamentarisk leder for partiets stortingsgruppe, Trond Helleland, er svært fornøyd med å ha fått Frps, KrFs og Venstres støtte.

– Vi i Høyre er selvsagt svært glade for at Per-Kristian Foss blir ny riksrevisor. Han har lang fartstid i politikken og erfaring fra arbeidet i flere av Stortingets tyngste komiteer, noe som er en stor fordel når han nå blir riksrevisor, sier Helleland.

Ros og ris

Jørgen Kosmo (Ap) har vært riksrevisor siden 1. januar 2006. Han har høstet både ros og kritikk for måten han har opptrådt på i stillingen. Mye av kritikken har han fått i det siste, ikke minst nylig fra borgerlig hold fordi Mongstad-rapporten ikke ble offentliggjort før stortingsvalget. Den ble godkjent av styret i Riksrevisjonen allerede 20. juni.

Ifølge Kosmo ble rapporten holdt tilbake fordi kontroll- og konstitusjonskomiteen var enig med Riksrevisjonen i at det ikke burde komme rapporter i valgkampen.

Borgerlig favoritt

Per-Kristian Foss fra Oslo var den mest erfarne av stortingsrepresentantene da han valgte å takke nei til en ny valgperiode i vår. 63-åringen har vært på Stortinget sammenhengende i 32 år eller åtte perioder og var finansminister for mellom 2001 og 2005 i sentrum-Høyre-regjeringen.

De siste åtte årene har Foss representert Høyre i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, og i siste stortingsperiode har han også hatt rollen som andre visepresident i presidentskapet på Stortinget.

Foss var andre nestleder i Høyre fra 2002 til 2004 og partiets første nestleder fra 2004 til 2008.

Foss har ikke lagt skjul på at han ville stille seg til disposisjon som statsråd i en ny borgerlig regjering dersom Erna Solberg skulle ønske det.

Men nå er det altså klart at han i stedet blir leder av Riksrevisjonen, som har ansvar for å revidere statens regnskaper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus