Bonde-profil føler seg lurt av Hareide:

– Skal ikke Knut Arild Hareide gi bøndene en unnskyldning?

- Knut Arild Hareide ba bønder stemme på seg for å sikre landbruket. I stedet sørget han for at Siv Jensen og Erna Solberg får endre landbrukspolitikken uten noen garantier, raser bonde Dag Fossen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
- Knut Arild Hareide ba bønder stemme på seg for å sikre landbruket. I stedet sørget han for at Siv Jensen og Erna Solberg får endre landbrukspolitikken uten noen garantier, raser bonde Dag Fossen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

– Hareide inviterte bønder til å stemme på seg i den tro at han skulle sikre jordbruket. Han slapp reven inn i hønsegården, sier landbruksdebattant Dag Fossen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Og nå sier han (Hareide red.anm) at han ikke kan stille seg bak landbrukspolitikken som kommer.

Ordene tilhører melkebonde Dag Fossen på Skollenborg i Kongsberg som langer ut mot det han oppfatter som et alvorlig svik fra Kristelig Folkeparti mot landets bønder.

– I to år har Knut Arild Hareide vært så høyt på banen. Han ba bøndene støtte KrF for å sikre landbruket i en blå regjering. Og da sonderingene mellom de fire partiene var ferdig, sa Hareide at han hadde sikret landbruket, oppsummerer Fossen overfor ABC Nyheter.

Bakgrunn: Slik vil Høyre og Frp forandre Norge

– En stor seier

I landbrukskretser er Fossen en kjent profil. Nå fyrer han løs:

– Etter sonderingene mellom de fire partiene påsto Hareide at han hadde sikret bøndene. Men nå sier han at «dette kan jeg ikke stille meg bak»!

Les også: Hareide berget jordbruksavtalen – er urolig for landbruket

– Han har sluppet reven inn i hønsegården. Han har sørget for at Høyre og Frp overtar landbruksdepartementet, som kanskje skal nedlegges. Så skryter han av å ha beholdt jordbruksavtalen og sikret forutsigbare rammevilkår, sier Fossen.

Han forklarer at nettopp den spesielle ordningen med jordbruksavtale mellom staten og bøndene, kan bli den avgjørende fallgruven:

– Ifølge Hareide er det en stor seier at de fire partiene beholdt jordbruksavtale-systemet.

– I virkeligheten betyr nettopp jordbruksavtalen at ikke noen regjering kan gjøre så store endringer i politikken, som i landbrukspolitikken - uten innblanding fra Stortinget, sier Dag Fossen.

Les også: Hareide: – Jeg er provosert

Hareide vingler

– For all historie viser at jordbruksavtalen som blir inngått, ikke blir endret i Stortinget - med begrunnelsen at forhandlingssystemet i seg selv er så viktig, at Stortinget ikke bør endre utfallet, sier Fossen videre.

– Og dersom jordbrukets organisasjoner bryter forhandlingene fordi tilbudet fra staten er for elendig, er Stortingets praksis å slutte seg til departementets opprinnelige, og enda dårligere tilbud, forklarer han.

– Hareide vet jo at i det øyeblikket han ikke går inn i regjeringa eller har sikret en tilfredsstillende tekst, kan jo Krf ikke stoppe en landbruksavtale i Stortinget. Ap vil sikre flertall for enhver jordbruksavtale med begrunnelse i praksisen Stortinget har, sier Fossen.

– Jeg trodde Hareide ville gå inn i regjering når han sa at ville ha regjeringsskifte og ønsket å gå inn i regjering. Så ville han likevel ikke bli med i regjeringen, men sa at han hadde sikret landbruket og asylbarna i avtalen mellom de fire ikke-sosialistiske partiene, fortsetter han.

Deretter viste det seg at det med asylbarna var bare rør.

Les også: Stoltenberg skuffet over den nye regjeringen

– Helt på trynet

– Det er helt på trynet at et parti sitter og forhandler og ikke skjønner hva det er med på. Men det gikk et lys opp for Hareide, og han ba SV om unnskyldning. Han harselerte jo med SV i spørsmålet om asylbarn, noe det ikke var grunn til når resultatet ble som det ble, sier Fossen.

– Så kom regjeringsplattforma mandag kveld. Og den sier Hareide og KrF at de slett ikke kan stille seg bak i landbrukspolitikken.

Da er spørsmålet: Er ikke landbruket verdt en unnskyldning?

– Dette må jo Hareide ha tenkt gjennom!

– Knut Arild Hareide må ta på seg farskapet for regjeringa.

– Når jeg er så forarget, er det ikke bare fordi dette er en råtten politikk fra KrFs side. Men fordi KrF skal være moralens vokter. Han har fått kjemperos fordi han var i stand til å gi SV en unnskyldning.

– Vil han gi meg en unnskyldning? Det var jo noen som var så troskyldige at de trodde på Hareide når han i to år har sagt at han ikke skal forhandle bort landbruk. Så slipper han med åpne øyne reven inn i hønsegården, anklager Kongsberg-bonden.

– Ingenting å frykte

Norges Bondelag er redd den nye regjeringens landbrukspolitikk vil bli ille for de minste brukene.

Men overfor NTB avviser Høyres talsperson på landbrukspolitikk, Svein Flåtten, at landbruket har noe å frykte.

Høyre og Frp vil fjerne boplikten og odelsretten, redusere tollmurene samt kutte i overføringene til landbruket. Men Flåtten avviser at situasjonen så å si over natta blir en annen for norske bønder.

– Disse endringene må skje gradvis. Det er først når lønnsomheten øker at nivået på overføringene skal reduseres, sier Flåtten til NTB.

Les: Høyre: - Landbruket har ingenting å frykte

Småbrukarlaget tror på Stortinget

Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag setter sin lit til at Stortinget likevel skal ta grep i landbrukspolitikken.

– Den nye regjeringen varsler gjennom sin erklæring en rekke endringer som vil være svært krevende for norsk landbruk og matindustri. Det er likevel viktig å understreke at den endelige landbrukspolitikken nå vil bli avgjort i Stortinget hvor regjeringen ikke har flertall, sier Furuberg, i Småbrukarlagets perssemelding om regjeringserklæringen.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus