Eksperter lurer på hvor de blåblå skal hente penger

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen lover penger i øst og vest, men eksperter tror prioriteringene blir tøffe. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)
Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen lover penger i øst og vest, men eksperter tror prioriteringene blir tøffe. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)

Høyre-Erna og Frp-Siv lover penger i øst og vest, men har ingen god forklaring på hvor pengene skal komme fra, mener økonomieksperter Dagbladet har snakket med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I regjeringserklæringen skriver Frp og Høyre blant annet at de vil føre en ansvarlig økonomisk politikk, gjøre norsk økonomi mindre sårbar for svingninger i oljeprisen, og oppnevne en produktivitetskommisjon.

De vil også senke skatten for lønnsmottakere, trappe ned formuesskatten, fjerne arveavgiften, styrke pensjons- og BSU-ordningen og heve grensen for tollfri import.

– Jeg tror de skal få en veldig stor oppgave med å få endene til å møtes. Hvis de skal greie å kjøre en like stram politikk som den avtroppende regjeringen, så må en del mennesker naturligvis bli skuffet over skattelettelsen, sier Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole til Dagbladet.

Bakgrunn: Slik vil Høyre og Frp forandre Norge

Han sier den nye regjeringen er heldige på grunn av dårlige konjunkturutsikter, noe som kan være en unnskyldning til å «tøye strikken litt».

– Det kan være en reddende engel. De som har trodd at den nye regjeringen kan trylle, blir nok skuffet. De må prioritere like hardt som den forrige.

Karen Helene Ulltveit-Moe, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, synes det er positivt at de blåblå legger handlingsregelen til grunn.

– Jeg er noe mer skeptisk til det voldsomme fokuset på infrastruktur i form av veier og tog, sier hun.

Les også: Fremskrittspartiets historiske kveld

Professoren er også kritisk til utvidelsen av kontantstøtten.

– Det gir absolutt alle de gale insentivene. Det trekker kvinner ut av arbeidslivet og tilbake i hjemmet, det er elendig for inkludering av innvandrerkvinner, og det er kostbart, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus