Obama ber Kongressen komme til enighet

President Barack Obama ber Kongressen raskt komme til enighet om budsjettet slik at hundretusener av offentlig ansatte som nå er permittert, kan vende tilbake til jobb. Foto: Reuters / NTB scanpix.
President Barack Obama ber Kongressen raskt komme til enighet om budsjettet slik at hundretusener av offentlig ansatte som nå er permittert, kan vende tilbake til jobb. Foto: Reuters / NTB scanpix.

USA president Barack Obama ber Kongressen komme til enighet slik at hundretusener av offentlig ansatte som nå er permittert, kan komme tilbake på jobb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama var mandag en tur innom den føderale katastrofeenheten (FEMA) for å sette søkelys på hvordan offentlige tjenester rammes av budsjettkrisen, som har gjort at flere føderale institusjoner har holdt stengt i en knapp uke.

Presidenten oppfordret de folkevalget til å komme sammen, diskutere seg fram til en løsning og holde en avstemning om budsjettet så fort som mulig.

– Jeg mistenker sterkt at det er nok stemmer til det, sa Obama med henvisning til å få vedtatt budsjettet.

Les også: USAs budsjettkrise setter spor i Europa

FEMA har de siste dagene tilbakekalt noen av sine permitterte ansatte i forbindelse med den tropiske stormen Karen, som ligger i Mexicogolfen og har truet sørkysten av USA. Men det siste døgnet har stormen svekket seg, og ifølge Obama må om lag 100 av de ansatte sendes hjem igjen.

Steile fronter

For idet budsjettkrisen i USA går inn i sin andre uke, er det fortsatt ingen tegn til løsning. For sjuende dag på rad var flere hundre tusen offentlige ansatte permittert mandag mens en rekke offentlige institusjoner holdt stengt.

Til å begynne med var 800.000 rammet av permitteringer, men i helgen kalte det amerikanske forsvarsdepartementet sine 350.000 permitterte tilbake til jobb.

Les også: Håp om republikansk godvilje i USA

Men verken Republikanerne eller Demokratene viser noen vilje til å rikke seg fra sine standpunkt om bevilgningene til president Obamas helsereform.

Samtidig seiler et annet problem raskt inn mot Kongressen, nemlig fristen for å heve USAs gjeldstak. Dersom Republikanerne i Kongressen ikke innen 17. oktober går med på å øke grensen for hvor mye penger USA kan låne, kan en ny økonomisk krise større enn den i 2008 være på Washingtons trapper.

– Uansvarlig

Lederen for Representantenes hus, republikaneren John Boehner, har sagt at en hevning av gjeldstaket ikke vil bil vedtatt uten «en alvorlig samtale» om hva som forårsaker den enorme statsgjelden i USA.

Demokratene på sin side hever det er uansvarlig og hensynsløst å ikke sørge for å få på plass et forlik så fort som mulig.

Den forrige store konfrontasjonen over USAs gjeldstak var i august 2011. Det endte med at en midlertidig avtale om å utsette fristen ble inngått i ellevte time, etter sterk press fra markedene og advarsler om en økonomisk katastrofe dersom det ikke ble funnet en løsning.

Trolig blir en lignende løsning i siste liten resultatet også denne gangen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus