Fremskrittspartiets historiske kveld

Høyre-leder Erna Solberg (t.h.) og Frp-leder Siv Jensen holdt pressekonferanse på Sundvolden hotell mandag kveld, i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Høyre-leder Erna Solberg (t.h.) og Frp-leder Siv Jensen holdt pressekonferanse på Sundvolden hotell mandag kveld, i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

Venstre og KrF falt fra underveis, men Frp-leder Siv Jensen sto løpet ut. For første gang i sin 40-årige historie skal Fremskrittspartiet i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om den politiske plattformen til Høyre-Frp-regjeringen

8 viktige satsingsområder er trukket fram i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen til den nye borgerlige regjeringen. Den nye blåblå regjeringen ønsker blant annet å:

• Øke adgangen til midlertidige ansettelser.

• Åpne for generell bevæpning av politiet.

• Opprette veiselskap som skal stå for utbyggingen av mange planlagte veier.

• Fjerne helseregionene.

• Opprette et eget program innenfor oljefondet for investeringer i bærekraftige bedrifter og prosjekter i fattige land. Et program for fornybar energi kan også bli aktuelt.

• Kutte i pressestøtten, eksterne produksjoner i NRK økes, egen stortingsmelding om NRK-lisens og likestilling på papir- og e-aviser.

• Differensiere foreldrebetalingen i barnehagene.

• Strengere regler for familiegjenforening og lukkede asylmottak for kriminelle personer.

• Utvide kontantstøtten.

• Vurdere å forby ekteskap mellom søskenbarn.

• Utrede hurtigdomstoler.

• Tillate søndagsåpne butikker.

• Fjerne boplikten.

• Gjøre jordbruket mindre avhengig av statlige overføringer.

• Utvide Vinmonopolets åpningstider slik at de følger butikkenes tider for ølsalg.

Etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar etter to uker med sonderinger i Nydalen og en uke med forhandlinger på Sundvollen er den borgerlige regjeringsplattformen klar.

Mandag 7. oktober 2013 vil bli stående i norsk politisk historie som dagen da det ble klart at Fremskrittspartiet tar plass ved kongens bord.

– For 40 år siden startet Anders Lange folkebevegelsen til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep. I dag kan jeg slå fast at Fremskrittspartiet tar med seg sin sjel og sitt verdigrunnlag inn i regjering, sa en beveget Siv Jensen under pressekonferansen på Sundvolden Hotel.

Hele den politisk plattformen finner du her

Hun viste til at sentralstyret og landsstyret sluttet enstemmig opp om regjeringsplattformen som hun beskrev som et veikart for regjeringen.

Klima-kritikk

Påtroppende statsminister Erna Solberg sier sonderingene var tøffere enn selve forhandlingene.

– Det viktigste har ikke vært å finne en balanse mellom Høyre og Fremskrittspartiet, men å finne de løsningene som Norge som land trenger i årene fremover.

Solberg og Jensen gikk så igjennom hovedpunktene i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen. Åtte viktige satsingsområder ble trukket fram. At klimapolitikk ikke var blant dem, ble kritisert også av den nye regjeringens samarbeidspartier på Stortinget.

– Jeg er skuffet over at klima ikke er en del av den politiske plattformen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Les også: Regjeringen får klimakritikk

KrF-leder Knut Arild Hareide er særlig kritisk til landbrukspolitikken som Høyre og Frp legger opp til. Han kunne ikke satt navnet sitt under dette punktet, fastslår han.

– Dette har tydelige Frp-avtrykk. Jeg ser en betydelig omlegging, sier Hareide, som spesielt peker på ønsket om å fjerne boplikt og odelsrett.

Les også: Hareide: Savner klima og fattigdomsbekjempelse

Frp-tap

– Vi må være ærlige å si at når det gjelder bompenger, så har vi tapt, sier Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg til NTB.

Han sier mange vil bli skuffet over at regjeringsplattformen legger opp til fortsatt bompengefinansiering av norske veier.

– Samtidig er det slik at vi har fått gjennomslag for en betydelig reduksjon av bompenger i andel og når det gjelder antall bompengeprosjekter. Vi har fått gjennomslag for å bygge mer vei raskere, og vi vil på sikt få mer kapital til å bygge veier også. Men det tar litt tid å få det til å vises, sier han til NTB.

Et annet hovedområde for Fremskrittspartiet er innvandringspolitikken. Den skal være streng, men rettferdig, fastslo partileder Siv Jensen.

– Det vil komme innstramminger på familiegjenforening. Det vil bli innført lukkede asylmottak for kriminelle asylsøkere og personer som har fått avslag på sine søknader. Vi vil også korte ned på saksbehandlingstiden og styrke integreringen på flere områder, sa hun.

Les mer om regjeringsplattformen

Handlingsregel

Erna Solberg understreker handlingsregelen for oljepengebruk skal bestå, men kunne ikke svare på nøyaktig hvor mye penger den nye regjeringen vil bruke.

– Det er litt avhengig av det økonomiske handlingsrommet. Vi vet ikke hvor mye penger vi har til rådighet gjennom en fireårsperiode. Og vi har en del reformer som vil gi oss mer penger.

Solberg røpet dessuten at hun alt har snakket med noen få om statsrådskabalen.

– Det skyldes at det er helt åpenbare personer i min nære krets som vet at de skal inn i regjeringen, sa Høyre-lederen, som har ambisjoner om at den nye regjeringen skal tiltre før 18. oktober.

Frp er det sjuende i rekken av norske partier som inntar regjeringskontorene etter andre verdenskrig.

Høyre har gjort det fem ganger før i samme periode. Solberg skriver seg selv inn i historiebøkene som den andre kvinnelige norske statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel.

Les referat fra pressekonferansen under

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus