UD: – Bhatti bestemmer selv om han vil ha hjelp

FUNNET: Arfan Bhatti ble i januar etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Nå er han funnet fengslet i Pakistan. NTB scanpix
FUNNET: Arfan Bhatti ble i januar etterlyst over hele verden gjennom Interpol. Nå er han funnet fengslet i Pakistan. NTB scanpix

Islamisten Arfan Bhatti, som har vært savnet i ti måneder, sitter fengslet i Pakistan. UD har ikke fått bekreftet opplysningene fra pakistanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober 2012 reiste Arfan Bhatti (36) fra Oslo til Pakistan. Siste livstegn familien fikk fra Bhatti var 8. januar. Han skal ha pleid å ringe ofte når han oppholder seg i Pakistan, men ikke denne gang.

Søndag avslørte TV 2 at Bhatti sitter fengslet i Pakistan.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Kjetil Elsebutangen, sier til ABC Nyheter at de ikke har fått opplysningene bekreftet fra pakistanske myndigheter.

– Vi har gjentatt ganger vært i kontakt med pakistanske myndigheter for å få en bekreftelse på om en eventuell arrestasjon men det har vi ikke fått.

– Det er det vi jobber med nå og med en slik bekreftelse vil vi be om tilgang til vedkommende for å tilby konsulær bistand og forsikre oss om at hans grunnleggende rettigheter blir ivaretatt, sier han.

Les også: Frp-politiker: - Vil ikke kaste bort skattepenger på Bhatti

– Besynderlig

I intervjuet med TV-kanalen, som Bhatti selv hevder han ikke visste om, uttalte 36-åringen at han ikke ønsker hjelp fra norske myndigheter.

– Ifølge sharialoven kan jeg ikke motta hjelp fra de vantro. Derfor har jeg verken ringt eller involvert dem, sa Bhatti til TV 2.

BISTAND: Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sier de ikke har fått bekreftet at Arfan Bhatti sitter fengslet i Pakistan. Foto: NTB scanpixBISTAND: Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, sier de ikke har fått bekreftet at Arfan Bhatti sitter fengslet i Pakistan. Foto: NTB scanpix

Bhattis forsvarer, John Christian Elden, sier til ABC Nyheter at klienten aldri har gitt uttrykk for noe annet overfor UD enn at han ønsker bistand.

– Han har aldri gitt uttrykk for noe annet overfor UD, selv om han er uenig i deler av den norske politikken. Det er UDs generelle jobb å sørge for at Pakistan følger menneskerettighetene, og ikke vilkårlig arresterer og utviser norske statsborgere til hjemlandet, sier Elden.

Les også: Elden kritisk til TV 2 etter Bhatti-avsløring

Ifølge advokaten har Bhatti bedt ham finne ut hva UD har gjort for å finne han de syv månedene han var hos pakistanske myndigheter.

– UD må selvsagt følge opp norske borgere som ulovlig frihetsberøves i utlandet, og det er besynderlig at de ikke har greid å finne han før vi gjorde det forrige måned da han ble løslatt fra etterretningstjenesten, sier Elden til ABC Nyheter.

Les også: Arfan Bhatti funnet fengslet i Pakistan

Var bekymret

Leder for den norske islamistgruppa Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, uttrykte i januar bekymring over at Bhatti var forsvunnet i utlandet.

– Vi forlanger at norske myndigheter gjør det de kan for å presse pakistanske myndigheter til å prioritere denne saken, da en norsk statsborger er forsvunnet, sa Hussain til Dagbladet.

Elsebutangen sier til ABC Nyheter at UD kan gi konsulær bistand til personer som selv ønsker det.

– Det er et tilbud vi gir til alle norske statsborgere i utlandet - så er det opp til vedkommende om han vil ha hjelp eller ikke, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus