POD-sjef vil flytte politifolk fra lensmannskontor til biler med PC og «kontor»

– Vi vil ha et rullende politi

FÆRRE KONTOR, MER LEDELSE: Politidirektlør Odd Reidar Humlegård vil legge ned vel 140 lennsmannskontor og ha politiet over i biler. – I dag: går politiet går hjem når de kriminelle går på jobb, mener han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÆRRE KONTOR, MER LEDELSE: Politidirektlør Odd Reidar Humlegård vil legge ned vel 140 lennsmannskontor og ha politiet over i biler. – I dag: går politiet går hjem når de kriminelle går på jobb, mener han. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Posttjenestene er allerede i butikk. I fremtiden får du polititjenestemenn i bil om POD-sjef Odd Reidar Humlegård får viljen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil ha et rullende politi. Vi vil ha våre medarbeidere ut av kontorene, inn i bilene og ut til folk - med god teknologistøtte, sa Humlegård etter at han i dag leverte inn politi- og lensmannsetatens høringssvar på den såkalte Politianalysen (PA) til Justis- og beredskapsdepartementet.

Den skal være utarbeidet på basis av høringssvar fra 27 politmestre og PODs særorgan

Les også: 21 politimestre mister jobben

Politidirektøren mener dagens politi er på plass altfor mange steder. Derfor anbefaler han å legge ned vel 140 av landets 357 lensmannskontor. Det vil gi en styrket beredskap – selv om det medfører enkelte ulemper, mener han:

– Noen må reise lenger

– Noen må reise lengre for å få gjort det som ikke haste, sa POD-sjefen på pressekonferansen.

Til ABC Nyheter sier Humlegård at han vil ha politifolk på jobb når de kriminelle er på jobb. Ifølge ham går politiet i dag hjem når de kriminelle starter sin arbeidsdag. Politiet bør ha mobile kontorer.

Les også: POD-sjef vil legge ned 144 lensmannskontor

– Når jeg snakker om nærpoliti, og et forebyggende politiarbeid, snakker jeg om at nærpolitiet skal være ute. Jobbe i tjeneste med god teknologi ombord, slik at de kan gjøre sakene ferdig – også i etterforskningsfasen, initialfasen. Det betyr at man har ikke lensmannskontor i bygda. Men hvor ofte trenger man det? Jo! utbryter Humlegård, og svarer selv:

Henvende seg i bilen

– Det er til pass, våpensøknader og sånne ting som ikke haster. Men til gjengjeld skal man få et politi som er mer tilstedeværende, mer aktivt ute og har aktiv tjeneste.

– I en bil? Skal man henvende seg til dem i bilen?

Ja, smiler POD-sjefen, som mener det er mye å spare på dette – blant annet ved at flere lensmannskontor i likhet med i dag har felles vaktordning – men mindre administrasjonutgifter.

Ifølge POD-sjefen vil etaten spare 75 millioner kroner bare i husleie på å legge ned 140 kontorer.

– Vi mener at man skal samle disse. Man vil spare husleieutgifter og få større kompetansemiljø også på etterforskning enn det vi har i dag. Da blir det slik at lensmannskontorene enkelte steder blir borte. Eller flyttet til neste bygd. Men medarbeiderne forsvinner ikke! De kan fortsatt bo der de bor. Men de får kanskje 30 minutter lenger å kjøre til jobb. Det er en pris vi må betale, sier POD-sjefen.

Les også: – Politiet må få mer makt

– Ikke mål med politi i butikk

Han mener politiet i dag er på plass for mange steder.

– Når man snakker om at man vil ha et bedre nærpoliti og bedre forebygging og lokal forankring: Ja, jeg er helt enig. Vi mener vi skal få til det. Med mindre bygninger og mer politifolk.

– Men ikke politi i butikk, som enkelte har skrevet?

– Nei, ikke politi i butikk.

- Det kan du garantere?

– Det er ikke noe mål for meg å ha politi i butikk. Politiet skal være ute av butikken. De skal være sin egen butikk, og kjøre politibil, sier Humlegård til ABC Nyheter.

Ifølge Politianalyseutvalget – der han selv satt – kan gevinsten ved en reform og organisasjonsendring slik de foreslår være 4,6 milliarder kroner innen 2020. Odd Reidar Humlegård kan ikke garantere for beløpet, og sier det kommer an på hvilke endringer som blir vedtatt.

Det mener han må utredes bedre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus