Unnsluppet al-Shabaab-topp skal ha bodd i Norge

For to uker siden angrep al-Shabaab kjøpesenteret Westgate i Nairobi som en hevn for at kenyanske styrker har gått inn i Somalia på jakt etter ytterliggående islamister. Minst 67 personer ble drept. Foto: Reuters / NTB scanpix.
For to uker siden angrep al-Shabaab kjøpesenteret Westgate i Nairobi som en hevn for at kenyanske styrker har gått inn i Somalia på jakt etter ytterliggående islamister. Minst 67 personer ble drept. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Al-Shabaab-toppen som var målet for USAs angrep mot en villa i Somalia i helgen, har bodd i Norge og skal være i besittelse av norske reisedokumenter, ifølge TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bruker dekknavnet Ikrima al-Muhajir og er i slutten av 20-årene, het det på TV 2s nettsider mandag. TV-kanalen er kjent med mannens egentlige navn og vet at han kom til Norge og søkte asyl her i 2004, het det videre.

Han skal være i besittelse av norske reisedokumenter.

Avisen The New York Times skriver at Ikrima var målet for spesialoperasjonen i byen Barawe sør for Mogadishu lørdag. Han skal ha unnsluppet angrepet i live.

Ifølge avisen, som omtaler Ikrima som en kenyaner med somalisk bakgrunn, har han angivelig spilt en sentral rolle i planlegging og gjennomføring av terrorangrep utenfor Somalias grenser.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at Ikrima, som egentlig heter Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, var målet for angrepet.

To drept

Han skal ha fått opplæring i å gjennomføre slike angrep i Europa, og ifølge The New York Times var det frykt for et angrep mot vestlige mål som gjorde at USAs kommandosoldater slo til mot al-Shabaab i helgen.

Hensikten med raidet var at elitesoldatene skulle rykke raskt inn i villaen, pågripe Ikrima og forlate Barawe i en fei. I stedet oppsto det en skuddveksling som tvang amerikanerne til å trekke seg tilbake.

Amerikanske medier skriver at en av to personer som ble drept i skuddvekslingen i Barawe grytidlig på morgenen, var et svensk-somalisk al-Shabaab-medlem. Svenske myndigheter kan ikke bekrefte dette. Også en sudaner skal ha blitt drept. Ingen amerikanske soldater ble drept i kampene, som skal ha vart i mer enn en time.

Barawe ligger cirka 18 mil sør for Somalias hovedstad Mogadishu og er en av få havnebyer som al-Shabaab fortsatt har kontroll over.

– Samarbeidet med terrorist

Mens Ikrima bodde i Norge, skal han ha reist til og oppholdt seg i Somalia, og TV 2 mener han trolig allerede da var aktiv i al-Shabaab. Han skal ha samarbeidet med den kenyanske terroristen Saleh Nabahan.

Les også: Al-Shabaab: – Vi ble angrepet av vestlige styrker

Nabahan var lenge ettersøkt for sin rolle i angrepene mot USAs ambassader i Nairobi i Kenya og Dar-es-Salaam i Tanzania 7. august 1998. I september 2009 ble han drept i et målrettet angrep utført av amerikanske helikoptre i nærheten av Barawe.

USAs spesialsoldater var på tokt også i Libya i helgen. Her opplyser de å ha pågrepet den antatte al-Qaida-toppen Anas al-Liby i live. Han mistenkes også for å ha spilt en sentral rolle i ambassadeangrepene.

Til sammen ble 224 mennesker drept og over 4.000 skadd i disse angrepene.

Les også: Al-Shabaab tar på seg ansvaret for Nairobi-angrepet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus