Norsk e-sigarettforbud kan bli utfordret

Tirsdag skal de folkevalgte i EU-parlamentet i Strasbourg si sin mening om det nye tobakksdirektivet. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix.
Tirsdag skal de folkevalgte i EU-parlamentet i Strasbourg si sin mening om det nye tobakksdirektivet. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix.

E-sigaretter er blant tingene EU krangler om i det nye tobakksdirektivet. Utfallet kan utfordre Norges salgsforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal elektroniske sigaretter gjøres til et medisinsk produkt og underlegges legemiddelindustriens regler?

Eller skal de få større markedstilgang som forbruksvare? Det er to av spørsmålene EU skal ta stilling til for å få på plass sitt nye tobakksdirektiv, og tirsdag skal EU-parlamentet si sitt.

I Norge er salg av e-sigaretter med nikotin ulovlig både i apotek og i butikk, så utfallet av EUs diskusjon kan bety endringer i norsk praksis.

– Enten det blir regulert som et medisinsk produkt i EU, eller det blir mer liberalisert markedsadgang, vil det bety at Norge sannsynligvis må rette seg etter det, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning SIRUS.

Les også: Sier nei til e-sigaretter på flyet

– Det vil i så fall lette tilgjengeligheten, sier han og mener det vil være bra for kampen mot røykerelaterte sykdommer.

Mindre skadelige

E-sigaretter inneholder ikke tobakk, men nikotin som røykeren inhalerer gjennom damp. Lund mener det er liten tvil om at e-sigarettene er vesentlig mindre helseskadelige enn tobakkssigarettene.

Men de er ikke i salg i Norge ettersom tobakksloven fra 1989 forbyr nye nikotinprodukter på markedet. Kun import til egen bruk er lov.

– En uhensiktsmessig paragraf ettersom den stenger for et skadereduserende produkt for røykerne, noe som ikke var intensjonen i 1989, mener Lund.

De elektroniske sigarettene kom på markedet for bare fem-seks år siden, men forskningen tyder på at de både reduserer tobakksrøyking og hjelper ved røykeslutt, sier SIRUS-forskeren til NTB.

Føre var

Kreftforeningen er ikke overbevist og tar til orde for føre-var-prinsippet.

– Vi synes det er flott hvis folk greier å slutte å røyke, også ved hjelp av e-sigaretter. Likevel ønsker vi ikke å anbefale e-sigaretter fordi de langsiktige helsekonsekvensene av å inhalere dampen ennå ikke er kjent, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

Les også: E-sigaretter blir legemiddel i Storbritannia

Ryel viser til at det er begrensede vitenskapelige studier av mulige helsekonsekvenser. Også Lund påpeker at man ikke kjenner de langvarige virkningene av bruken.

– Men de første innholdsanalysene tyder på at dette er relativt ufarlige produkter, sier han.

Uenige

EUs mål er å gjøre røyking mindre attraktivt, men partene i EU-systemet er langt fra enige om hvordan det nye tobakksdirektivet skal se ut. E-sigaretter er bare en del av innholdet.

Medlemslandene har allerede vedtatt sin variant med større helseadvarsler på sigarettpakkene og forbud mot sterke smakstilsetninger. De folkevalgte i EU-parlamentet skal tirsdag prøve å bli enige om utgangspunktet for forhandlinger med de 28 landene.

Diskusjonene kan trekke ut. Direktivets tilhengere frykter vedtaket kan drøye et år eller mer, noe som også betyr at eventuelle norske endringer kan ligge langt fram i tid.

Venter

Helse- og omsorgsdepartementet tar ikke utfallet i EU for gitt.

– Departementet vil vurdere enkeltheter i direktivet når endelig vedtak foreligger, sier statssekretær Nina Tangnæs Grønvold (Ap).

Hun påpeker at et EU-direktiv må vurderes som EØS-relevant og tas inn i EØS-avtalen og norsk rett for å gjelde i Norge.

EUs første tobakksdirektiv fra 2001 er fra før gjort til en del av norsk lov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus