Elden kritisk til TV 2 etter Bhatti-avsløring

FENGSLET: John Christian Elden er kritisk til at TV 2 intervjuet Arfan Bhatti i fengslet i Pakistan uten at hans klient var klar over det. Foto: NTB scanpix
FENGSLET: John Christian Elden er kritisk til at TV 2 intervjuet Arfan Bhatti i fengslet i Pakistan uten at hans klient var klar over det. Foto: NTB scanpix

Arfan Bhattis advokat, John Christian Elden, sier hans klient ikke visste at han ble intervjuet av TV-kanalen. – Sa han var en lokal menneskerettsaktivist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kunne TV 2 avsløre at den selverklærte islamisten Arfan Bhatti (36) sitter isolert i et fengslet i Pakistan.

36-åringen bekreftet at han har sittet i fengslet i ti måneder og sa videre at han er dømt til seks års fengsel for brudd på straffeloven i stammeområdene i Pakistan.

Nå sier Bhattis advokat, John Christian Elden, til ABC Nyheter at hans klient ikke visste at han ble intervjuet av TV-kanalen.

– Han er ikke intervjuet av TV 2 slik han vet det, men av en ukjent person som oppsøkte ham i fengslet og sa han var en lokal menneskerettsaktivist som ønsket å hjelpe ham, uten innblanding fra norske myndigheter, sier Elden.

Les også: Arfan Bhatti funnet fengslet i Pakistan

Sporet han opp

FENGSLET: Den selverklærte islamisten Arfan Bhatti sitter fengslet i Pakistan. Foto: NTB scanpixFENGSLET: Den selverklærte islamisten Arfan Bhatti sitter fengslet i Pakistan. Foto: NTB scanpix

Ifølge Elden fikk Bhatti først vite om at han hadde blitt intervjuet etter søndagens nyhetssending.

– At han var på oppdrag fra norsk TV 2 sier Bhatti han fikk vite da han fikk høre om TV-innslaget i går, sier Elden til ABC Nyheter.

Redaksjonssjef i TV 2, Niklas Lysvåg, sier at kanalen de siste ukene har jaktet på 36-åringen.

Bhatti ble meldt savnet i Pakistan 7. januar i år.

– For kort tid siden forsøkte Ubaydullah Hussain å selge et intervju med Arfan Bhatti til norske medier. Vi, samt alle andre medier, takk nei til forespørselen, sier redaksjonssjef Niklas Lysvåg til ABC Nyheter.

– Etter forespørselen bestemte vi oss for å spore ham opp selv. Vi sendte da et lokalt team til fengslet der Bhatti sitter fengslet.

Les også: Frp-politiker: - Vil ikke kaste bort skattepenger på Bhatti

Jobbet for et norsk nyhetsmedium

Ifølge Lysvåg skal den lokale journalisten ha fortalt Bhatti at han jobbet for et norsk nyhetsmedium, men uten å si noe om hvilket medium han var på oppdrag for.

– Forsøkte dere å bruke en annen identitet for å få Bhatti til å snakke?

– Den lokale journalisten presenterte seg med fullt navn, altså ikke med en annen identitet, sier Lysvåg.

Er det da uheldig at Bhatti ikke visste at han ble intervjuet av TV 2?

– Det viktige er at de har presentert seg som journalister på oppdrag fra norsk nyhetsmedia.

– Slik vi ser det har Bhatti ønsket å selv kontrollere hva som kommer fram i norske nyhetsmedier, for eksempel ved at Ubaydullah Hussein tilbyr intervju mot penger og med klare krav til redaksjonene. Det var da vi bestemte oss for å prøve å finne ham selv, sier han.

Dro til Pakistan

Lysvåg presiserer at Bhatti i flere år hatt en rolle i offentligheten i Norge.

– Han har aktivt søkt offentlighet både ved deltakelse i offentlige demonstrasjoner og bruk av sosiale medier, også etter at han dro til Pakistan. Jeg minner ellers om at Bhattis familie både har kontaktet politiet og UD for å få bistand i saken, sier han.

Bhatti ble etterlyst over hele verden gjennom Interpol etter at han ble meldt savnet i Pakistan i januar. Han skal ha blitt pågrepet i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Sikkerhetstjenesten i Pakistan er kjent for å behandle mange av sine fanger brutalt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus