Om POD-sjefen får det som han vil:

21 politimestre mister jobben

VIL KUTTE: Politidirektør Odd Reidar Humlgård i Politidirektoratet ønsker seg en ledergruppe med seks politmestre. Han vil også redusere antallet lensmannskontorer med rundt 140 fra dagens 354.
VIL KUTTE: Politidirektør Odd Reidar Humlgård i Politidirektoratet ønsker seg en ledergruppe med seks politmestre. Han vil også redusere antallet lensmannskontorer med rundt 140 fra dagens 354.

21 politimestre mister jobben om POD-sjef Odd Reidar Humlegårds får gjennomslag for sitt høringssvar til Politianalysen. Det er noe flere av dem også anbefaler, hevder han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokken 10 leverte politidirektør Odd Reidar Humlegård inn sitt forsinkede høringssvar til Justis- og beredskapsdepartmentet. Det er basert på høringssvarene fra særorganene under Politidirektoratet (POD) og landets 27 politimestre.

Les også: POD forsinket med Politianalyse-svar

Legger ned sin egen jobb

- Det er sterkt! Flere av politimestrene legger i realiteten ned sine egne stillinger. De aller fleste anbefaler fra seks til 10 distrikt, sier Humlegård, og understreker:

- Mange av dem vil altså ikke ha den rollen i fremtiden.

En av dem er politimesteren i Gudbrandsdal politidistrikt, som tidligere jobbet i Rogaland.

- Arne Hammersmark flyttet med kone og barn fra Stavanger. Han slår fast: Dagens modell har ikke fremtiden foran seg. Det samme gjør lensmenn og politistasjonssjefer. Vi er ikke robuste nok, sier Humlegård, og trekker pusten:

- Ja, enkelte ønsker å gå lenger enn det Politianalysen anbefaler.

Les også: Politimestre kritiske til sammenslåing av distrikt

Som et seminar

Humlegård trekker også frem at det også vil bli enklere å lede. Færre sjefer har ifølge ham en klar fordel.

- Med seks politimestre kan de sitte i en nasjonal ledergruppe. Det finnes ikke i dag. På politmestermøtet møtes mer enn 40 personer. Det er snarere et seminar enn en ledergruppe. En reform vil gi bedre beslutningsevne sentralt og bedre gjennomføringsevne lokalt.

Les også: – Politiet må få mer makt

Humlegård sier dette er en internasjonal trend hva angår kriminalitesforkjemping i en befolkning som vi er en del av.

- Vi er siste par ut. Danskene var før oss, og har nå 12 distrikt. Svenskene har syv, Finland er nede i 11 distrikt. Da kan man konsentrere seg om kjerneoppgaver. Vi er de som er sist i gang med en politireform for å møte utfordringene, sier Humlegård.

Han er blitt advart av finnene om han han ikke må trekke i bremsen.

– «Ikke gjør samme feil som oss. Det er ressurskrevende å kjøre reformene. Det gjelder å tenke frem i tid», sier de.

Finland begynte med 90 distrikt, og reduserte først til 34, før de altså endte opp med 11.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus