Klare forventninger til blåblå plattform

Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under innspillingen av Senkveld i Nydalen i Oslo nylig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under innspillingen av Senkveld i Nydalen i Oslo nylig. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

KrF og Venstre vil lese nøye det som står om bistand, landbruk og klima i regjeringsplattformen til Høyre og Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld kan Sundvollen-erklæringen være klar. Forventningene er store hos de to samarbeidspartiene på Stortinget.

– Regjeringsplattformen er Høyres og Frps verk. Men de vet jo hvilke partier som er vennligsinnet og har jobbet for et skifte. Jeg er spent på hvordan de tar hensyn til dette, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Han er spesielt opptatt av hvordan de to kommende regjeringspartnerne formulerer seg når det gjelder bistand og landbruk, to områder der den politiske avstanden mellom sentrum og høyre er stor.

Klimakrav

Venstre-nestleder Ola Elvestuen forutsetter at Høyre og Frp har forholdt seg til samarbeidsavtalen som de fire partiene presenterte sist mandag.

– Den er gjensidig forpliktende, sier Elvestuen. Han mener flere punkter i avtalen må konkretiseres – gjerne allerede i regjeringsplattformen.

– Hvis ikke, vil vi bidra til en konkretisering, enten i statsbudsjettet eller underveis i det løpende arbeidet på Stortinget, sier Elvestuen.

Han trekker fram ambisjonene om å styrke klimaforliket som eksempel.

– Dette bør blant annet skje ved å bygge ut intercity-triangelet rundt Oslo i ett stort prosjekt, sørge for 50 prosent statlig finansiering av kollektivsatsingen i de største byene og ved å etablere ladestasjoner for elbiler rundt om i landet. Forholdene må også legges til rette for satsing på hydrogen, sier Venstre-nestlederen.

Nytt hinder

Sonderingene i Nydalen er unnagjort og regjeringsplattformen virker på det nærmeste klar. Men det kanskje tøffeste hinderet gjenstår for Høyre og Frp: Statsbudsjettet.

– Også stortingsgruppene vil bli satt på prøve når vi i løpet av noen uker skal gjøre om på et helt statsbudsjett, sier Høyres Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Søndag røpet avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at det siste rødgrønne statsbudsjettet blir enda strammere enn ventet. Oljepengebruken ligger under 3 prosent, sa han til NRK.

Røe Isaksen, hyppig nevnt blant de fremste favorittene til en statsrådspost, forventer like fullt at den nye regjeringen makter å sette sitt stempel på budsjettet.

– Vi skal sette et tydelig avtrykk, men det vil skje sammen med KrF og Venstre. Etter åtte år med flertallsregjering blir Stortinget igjen en viktig arena – arbeidet i komiteene blir helt sentralt.

Les også: – Skal ikkje vere misjonerande

– Ikke så stramt

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen merker seg utspillet fra Stoltenberg, men er selv ikke spesielt bekymret for handlingsrommet i statsbudsjettet.

– Stoltenberg er litt frekk. Han snakker ikke i reelle tall, bare i prosent. Derfor framstår han som forsiktig. Men oljefondet vokser rekordraskt. Dermed gir han inntrykk av å stramme til, men egentlig bruker han mer enn noen gang. Jeg tror handlingsrommet er større enn han skaper inntrykk av, sier han til NRK.

Selv om det er begrenset hva de fire borgerlige partiene kan gjøre med budsjettet på noen uker, ser Venstres Ola Elvestuen lyst på situasjonen.

– Det er viktig at alle fire partiene tar felles ansvar og staker ut en politisk kurs allerede i det første budsjettet. Det er ikke størrelsen på summene som er det avgjørende, men den samlede retningen, sier han.

Les også: Høyre og Frp lover raskere kreftbehandling

Busses inn

Etter to uker med sonderinger og en uke med forhandlinger busses Høyres og Frps besluttende organer fra Oslo til Sundvolden hotell på Ringerike mandag ettermiddag.

Der vil de bli gjort kjent med resultatet av regjeringsforhandlingene. Vendes tommelen opp, kan den politiske plattformen for Erna Solbergs regjering bli presentert så å si umiddelbart. En pressekonferanse er alt tillyst – med oppstart tidligst 19.30.

– Vi ser konturene av at vi blir ferdige på mandag, sa Erna Solberg lørdag.

Forhandlerne tok fri halve lørdag og hele søndag, men møtes på nytt til siste finpuss mandag morgen.

– Det gjenstår noen saker som vi skal sjekke ut, saker som er viktige for helheten, sa den påtroppende statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus