40 drept i demonstrasjoner i Egypt

Det ble voldelige sammenstøt i Kairo, hvor både motstandere og tilhengere av Det muslimske brorskap har varslet protester søndag. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB
Det ble voldelige sammenstøt i Kairo, hvor både motstandere og tilhengere av Det muslimske brorskap har varslet protester søndag. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB

Over 40 personer er drept i sammenstøt mellom sikkerhetspolitiet og motstandere og tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohamed Mursi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg er det meldt at mellom 100 og 200 mennesker er skadd i sammenstøtene.

De fleste av de drepte skal være skutt, opplyser kilder ved sykehusene og sikkerhetskilder.

I god tid før sammenstøtene hadde sikkerhetsstyrker sperret av torg og samlingsplasser rundt omkring i landet. Både tilhengere og motstandere av Egypts styrtede president Mohamed Mursi hadde varslet store demonstrasjoner på 40-årsdagen for Yom Kippur-krigen søndag.

Tahrir-plassen

Motstandere av Mursi hadde samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo – som var sentrum for massedemonstrasjonene i 2011 – allerede lørdag kveld.

Søndag strømmet ytterligere mengder med mennesker mot plassen, noen med bilder av Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi. Generalen anses å ha spilt en viktig rolle i avsettelsen av Mursi i juli.

Myndighetene i Egypt, hvor en overgangsregjering med militæret i ryggen har styrt siden kuppet i sommer, hadde allerede søndag morgen plassert mange pansrede kjøretøyer rundt plassen og satt opp metalldetektorer ved de to eneste inngangsveiene som ikke er sperret av.

Innenriksdepartementet sa tidlig at voldshandlinger under markeringene i Kairo ville bli slått hardt ned på.

Også i Alexandria var både tilhengere og motstandere av Mursi ute i gatene. Det ble sunget patriotiske sanger og viftet med flagg, ifølge nyhetsbyrået TT.

Stolthet

Krigen i 1973, som kalles Ramadan-krigen eller Oktoberkrigen i araberverdenen og Yom Kippur-krigen i Israel, står sterkt i egypteres felles bevissthet. Egyptere flest har stor respekt for hæren, og det knyttes enorm stolthet til det faktum at den klarte å gjennomføre et vellykket angrep på Israel under den jødiske høytiden.

Krigen bidro til at Egypt gjennom fredsavtalen i 1979 fikk tilbake kontrollen over Sinai-halvøya, som Israel okkuperte i 1967.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus