48-åring i retten for gruveplyndring på Kongsberg

En 48 år gammel mann skal ha tatt ut verdier for flere millioner kroner ved å plyndre de fredede sølvgruvene på Kongsberg. Mandag må han møte i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er tiltalt for grovt tyveri fra de fredede sølvgruvene på Kongsberg, brudd på kulturminneloven og bruk av eksplosiver. Han er også tiltalt for grovt tyveri av mineraler fra et fredet område på Hardangervidda, melder TV 2.

Det er satt av tre dager til saken, som skal opp for Kongsberg tingrett.

Helt siden 1991 skal den tiltalte fra Drammen ha hentet sølv ut fra gruvene, som danner et enormt nett av 300 gruvesjakter på til sammen 1.000 kilometer i fjellet. Den kommersielle driften av gruvene opphørte i 1992 etter at det hadde vært virksomhet der i over 400 år, ifølge Bergverksmuseets egne nettsider.

På fersk gjerning

Mannen ble pågrepet på vei opp av gruva i mai i 2012. Da hadde han med seg sølv fra gruva. Hjemme hos ham fant politiet et veritabelt museum med store mengder sølv og andre mineraler.

Etterforskerne beslagla sølv til en anslått verdi av nesten 2 millioner kroner. Sølvet i kongsberggruvene er unikt i verden og er derfor svært mye verdt.

– Det var selvfølgelig en stor tilfredsstillelse i at den første mannen vi klarte å avsløre, var en såkalt stor fisk, sier direktør Alfhild Skaardal ved Norsk Bergverksmuseum til TV 2.

Det var med hennes tiltredelse som ny sjef i 2009 at etterforskningen av påståtte plyndringer i gruvene tok fart. Hun allierte seg med politiet, og i 2012 fikk de inn et konkret tips om at noen var på vei ned i gruvene.

Hørte drønn

Siden pågripelsen har politiet hatt en omfattende etterforskningssak gående. Det er blant annet avdekket at en tidligere ansatt ved museet kjøpte mineraler av mannen for 40.000 kroner.

Mannen har brukt avansert klatreutstyr og har tidvis overnattet nede i dypet. Han har også brukt sprengstoff, uten gyldig tillatelse.

– Turgåere meldte om høye drønn de mente kom fra innsiden av fjellet, forteller politiinspektør Hans Egil Seljordslia.

Politiinspektøren er aktor under straffesaken som starter mandag.

I årevis

Bergverksmuseet hadde i årevis visst om at det pågikk ulovlig virksomhet inne i gruvene, og det var en av grunnene til at museet gikk inn for fredning i 1992.

Mannens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, vil ikke kommentere saken eller tiltalen, men har tidligere uttalt at tiltalen til dels er som forventet.

– Saken avgjøres i rettssalen, ikke i mediene, er Neumanns korte kommentar til TV 2.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus