Regjeringen strammer inn oljepengebruken

UNDER HANDLINGSREGELEN: – Der det er lav arbeidsledighet og fare for økende rente, skal vi bruke mindre. Derfor vil dette budsjettet bruke klart mindre enn handlingsregelen, sier statsminister Jens Stoltenberg.Finansminister Sigbjørn Johnsen legger mandag frem  et statsbudsjett der oljepengebruken er på under tre prosent. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UNDER HANDLINGSREGELEN: – Der det er lav arbeidsledighet og fare for økende rente, skal vi bruke mindre. Derfor vil dette budsjettet bruke klart mindre enn handlingsregelen, sier statsminister Jens Stoltenberg.Finansminister Sigbjørn Johnsen legger mandag frem et statsbudsjett der oljepengebruken er på under tre prosent. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

I statsbudsjettet for neste år brukes under 3 prosent av oljefondet, og pengebruken ligger dermed godt under hva handlingsregelen tillater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens oljefondet kryper opp mot 5.000 milliarder kroner, strammer regjeringen inn bruken av pengene.

Når neste års statsbudsjett legges fram neste mandag, vil oljepengebruken ligge på i underkant av 3 prosent, bekrefter statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Frykter fior stor fart

Handlingsregelen sier at Norge over tid skal bruke avkastningen av fondet, som er forventet å være 4 prosent.

– Men i år er vi er redde for at det skal være for stor fart i økonomien. Der det er lav arbeidsledighet og fare for økende rente, skal vi bruke mindre. Derfor vil dette budsjettet bruke klart mindre enn handlingsregelen, sier Stoltenberg.

– Det gjør vi fordi det er riktig ut fra en vurdering av hva norsk økonomi tåler, og det er i tråd med hva regjeringen har gjort de siste årene, hvor vi har ligget klart under den forventede avkastningen, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus