Kritikken øker mot italiensk kystvakt

Vraket av båten som sank utenfor den italienske øya Lampedusa med anslagsvis 500 migranter om bord, er avbildet. Dykkere håper været vil tillate dem å fortsette søket etter omkomne lørdag. Foto: Vigili Del Fuoco / Reuters / NTB scanpix
Vraket av båten som sank utenfor den italienske øya Lampedusa med anslagsvis 500 migranter om bord, er avbildet. Dykkere håper været vil tillate dem å fortsette søket etter omkomne lørdag. Foto: Vigili Del Fuoco / Reuters / NTB scanpix

Kritikken mot den italienske kystvakten øker etter båttragedien. 300 flyktninger kan ha druknet. Redningsarbeidet er fortsatt ikke i gang på grunn av dårlig vær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dykkere og redningsmannskap har ventet siden fredag med å komme i gang med å hente opp flere av de omkomne fra fartøyet som sank torsdag. Været er dårlig i området.

Redningsmannskaper har hittil hentet opp 111 druknede fra vannet etter at båten med anslagsvis mellom 450 og 500 afrikanske flyktninger sank. De fleste var trolig eritreere og somaliere. 155 overlevde tragedien, men man frykter at dødstallet kan komme opp i 300. En del omkomne er trolig allerede tatt av strømmer og vil aldri bli funnet.

Øya Lampedusa ligger, i Middelhavet sør for Italias fastland mellom Sicilia og Tunisia.

Les også: - Katastrofen skyldes feilslått politikk

Avviser kritikk

Italienske myndigheter har vært raske med å avvise kritikken om at mer kunne vært gjort og flere liv reddet.

De avviser også at kystvakten etter hvert skal ha nektet fiskebåter og fritidsbåter å delta i redningsarbeidet.

– Det er bare tull, sier talspersonen Filippo Marini.

Turistfiskeren Marcello Nizza forteller at han ringte kystvakten 6.45 på morgenen. Det gikk 45 minutter før de var på stedet, selv om fartøyet som hadde kantret med alle flyktningene kunne sees fra fastland med det blotte øye.

Marcello Nizza sier også at da han kom til land med 47 flyktninger som han hadde fisket opp av vannet, ble han nektet å seile ut igjen for å hente flere. Han måtte ha en tillatelse for å gjøre dette.

Også andre fastboende og turister på øya Lampedusa som kastet seg inn i redningsarbeidet forteller at det tok land tid før kystvakten var på plass.

Kystvakten avviser at de brukte unødvendig lang tid. Ifølge dem kom første melding om hendelsen klokken 7 og de var på plass etter 20 minutter.

Les også: Italia holder sørgedag for druknede flyktninger

Debatt i EU

Ordfører på Lampedusa, Giusi Nicolini, mener forbudet mot å hjelpe flyktninger kan ha vært årsaken til at ikke flere lokale båter kom til for å hjelpe under tragedien.

– Fiskebåtene forsvant fordi myndighetene har straffet fiskere og båteiere for å hjelpe illegale innvandrere når de tidligere har reddet liv, har ordføreren sagt til pressen.

Tragedien har vekket liv i debatten om de strenge immigrasjonsreglene i Europa. Flere tusen afrikanske flyktninger dør hvert år i et forsøk på å ta seg over til det europeiske kontinentet i båter.

Det er ventet at debatten tar seg opp blant EU-landene neste uke.

Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault vil at landene i Europa møtes så snart som mulig for å diskutere hvordan kontinentet skal håndtere strømmen av flyktninger og innvandrere.

– Europeiske politikere må snakke sammen, og det snart, sa Ayrault lørdag.

Den franske statsministeren understreker at det er opptil europeiske ledere å finne en løsning. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus