Høyre og Frp lover raskere kreftbehandling

KRAFTTAK: Erna Solberg og Siv Jensen lover at norske kreftpasienter skal få en behandling i verdensklasse med en blå-blå regjering, men vet foreløpig ikke hvor mye det vil koste. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRAFTTAK: Erna Solberg og Siv Jensen lover at norske kreftpasienter skal få en behandling i verdensklasse med en blå-blå regjering, men vet foreløpig ikke hvor mye det vil koste. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den nye regjeringen vil garantere oppstart av diagnostisering innen 48 timer ved mistanke om kreft. Helse blir en av regjeringens viktigste saker, lover Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen lanserte lørdag to tiltak for å forbedre kreftbehandlingen i Norge. I tillegg til 48-timersgrantien vil de også etablere tverrfaglige diagnosesentre i alle helseregionene for å gi bedre kreftbehandling.

Les også: Regjeringsforhandlingene går mot slutten

Men de to partiene har foreløpig ikke noen prislapp på det Siv Jensen mener skal bli «kreftbehandling i verdensklasse».

– Vi har ikke noen detaljert prislapp på dette, men mener det er en stor gevinst for samfunnet at kreft blir oppdaget tidligere, sier Solberg.

Vil omorganisere

De to møtte lørdag ettermiddag pressen etter nok en dag med regjeringsforhandlinger på Sundvollen. Partiene er foreløpig ikke i havn, og vil fortsette forhandlingene i neste uke.

Det de derimot er skjønt enige om, er å endre norsk helsepolitikk.

– Begge partier legger stor vekt på helsepolitikken. En av de viktigste sakene våre er å få ned helsekøene og forbedre kvaliteten i norsk helsevesen, sier Solberg.

– Vi skal sørge for raskere diagnoser og behandling og hindre at folk blir kasteballer mellom helsetjenester, sier hun.

Å gi en 48-timersgaranti vil også koste, men Siv Jensen mener at det få gjennomført et slikt tiltak i stor grad handler om en omorganisering av det norske helsevesenet.

– Slik det er i dag, skorter det ikke på kompetanse, det står på koordineringen, sier hun.

Les også: Både Høyre og Frp vil ha helseministeren

– Mange venter for lenge

Helse nord og Helse sør-øst har etablert pilotprosjekter med slike diagnosesentre. Den rødgrønne regjeringen bestemte i januar at erfaringene fra disse skal brukes til å vurdere om det skal etableres flere diagnosesentre i landet for øvrig.

Men den nye regjeringen kom altså fredag med en mer konkret lovnad.

– Altfor mange venter for lenge på at diagnosen blir stilt. Det skaper usikkerhet og gjør det mindre sannsynlig at behandlingen blir en suksess, sier Solberg.

De to partilederne tar nå en pause i forhandlingene ut helga, før de møtes igjen mandag. De kunne lørdag ikke si når de tror de er ferdige med forhandlingene.

– Det kan bli mandag, men det kan også bli onsdag eller torsdag, sier den påtroppende statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus