– Norge bedt om å destruere Syrias kjemiske våpen

MÅ LEVERE VÅPEN: Syrias president Bashar al-Assad må ha levert fra seg ei liste over landets kjemiske våpen i løpet av lørdag. Norge er bedt om å hente ut og destruere våpnene, ifølge NRK. Foto: Reuters / NTB scanpix
MÅ LEVERE VÅPEN: Syrias president Bashar al-Assad må ha levert fra seg ei liste over landets kjemiske våpen i løpet av lørdag. Norge er bedt om å hente ut og destruere våpnene, ifølge NRK. Foto: Reuters / NTB scanpix

Både Russland og USA skal ha bedt Norge om å hente kjemiske våpen ut av Syria og destruere dem i Norge. Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anmodningen skal ha kommet under FNs hovedforsamling i New York i forrige uke og er gjentatt på flere nivåer, skriver NRK.

Russland og USA har tidligere blitt enige om en avtale som går ut på at Syrias kjemiske våpen kommer under internasjonal kontroll og ødelegges. I forrige uke ble FNs sikkerhetsråd enige om en resolusjon som skal bidra til at planen følges opp.

Ifølge NRK er norske myndigheter allerede i gang med å vurdere og analysere hvordan Norge kan bidra. Saken vil være en av de første som kommer på bordet til den nye regjeringen.

– Er i dialog

Kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte forespørselen.

– Det jeg kan bekrefte, er at Norge vil se på hvordan vi kan bidra til at FN-vedtaket kan bli gjennomført på best mulig måte, sier hun til NTB.

Imerslund mener det er riktig at Norge vurderer hvordan landet kan bidra til at FN-resolusjonen blir gjennomført.

– FN har bedt medlemslandene se på hvordan man kan bidra med teknisk ekspertise, økonomiske bidrag, utstyr, informasjon og annen type bistand. Vi er i dialog med flere land og vurderer ulike alternativ, sier hun.

Forsvarsdepartementet har overfor NTB foreløpig ingen kommentar til saken.

Muntlige ønsker

USA og Russland skal ha kommet med både muntlige og konkrete forespørsler til Norge.

Norge skal være et passende sted å destruere våpnene på grunn av politisk stabilitet og store vannforekomster, som trengs for å ødelegge gassene i de kjemiske våpnene. Samtidig finnes det ikke utstyr i Norge til å ødelegge kjemiske våpen, men ifølge NRK har både USA og Russland løsninger for dette.

Det antas at Syria har om lag 1.000 tonn kjemiske våpen og at de inneholder store mengder nervegass og sennepsgass.

Frister

I FN-resolusjonen er det krav om at inspektører fra OPCW, organisasjonen som overvåker det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen, skal ha tilgang til Syria og passe på at alle våpnene blir innlevert.

Resolusjonen krever dessuten at Syria kvitter seg med våpnene innen midten av neste år.

Allerede 1. november skal imidlertid internasjonale våpeninspektører ha sjekket at våpenlagrene er i overensstemmelse med Syrias egen oversikt.

Inspektører

En gruppe våpeninspektører fra OPWC kom denne uken til Syria for å innlede oppdraget. De har allerede mottatt en oversikt fra regimet i Damaskus om hva landet har av kjemiske våpen.

– Vi har ingen grunn til å tvile på at opplysningene de har gitt oss, er riktige, uttalte en OPCW-talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Nervegassen sarin skal ha blitt brukt i et kjemisk angrep nær Damaskus 21. august. USA mener regjeringsstyrker sto bak og at rundt 1.400 mennesker ble drept. Russland mener at angrepet mest sannsynlig var en provokasjon i regi av opprørerne.

FNs våpeninspektører har ikke tatt stilling til hvem som sto bak angrepet. Det har lenge vært frykt for at kjemiske våpen skal komme i hendene på ytterliggående islamister som deltar i opprøret mot det syriske regimet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus