Fortsettelse følger på Sundvollen

Høyre-leder og kommende statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen oppsummerte fredagens regjeringsforhandlinger under en pressekonferanse på Sundvolden Hotel. De varslet et lærerløft og en satsing på yrkesfagene. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Høyre-leder og kommende statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen oppsummerte fredagens regjeringsforhandlinger under en pressekonferanse på Sundvolden Hotel. De varslet et lærerløft og en satsing på yrkesfagene. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Fredagen opprant med kostbare skoleløfter, men flere store spørsmål gjenstår i regjeringsforhandlingene mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal komme i havn om ikke så altfor lenge, men vi trenger litt mer tid, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Sammen med Frp-leder Siv Jensen tok hun en pause fra middagen på Sundvollen og ga Dagsrevyen en løypemelding fra forhandlingene fredag kveld.

Ambisjonen er å bli ferdig «ikke så altfor langt ut i uken», men Siv Jensen understreket at det er mer enn finpussen som gjenstår.

– Dette er knallharde forhandlinger. Jeg gjør det jeg kan på vegne av Fremskrittspartiet, men resultatet skal uansett legges frem for vårt landsstyre, sier hun.

Les også: Erna sender lærerne på service

Begrenset tid

Formelt er det ingenting i veien for at regjeringsforhandlingene kan fortsette også etter at den rødgrønne regjeringen legger frem sitt siste forslag til statsbudsjett 14. oktober, men budsjettbehandlingen på Stortinget legger visse føringer.

Allerede 8. november må Solbergs nye regjering ha lagt frem sine tilleggsproposisjoner. Før den tid må en regjeringserklæring ha blitt meislet ut og budsjettforhandlinger gjennomført.

Signalene fra de to kommende regjeringspartiene går i retning av at regjeringserklæringen legges frem tirsdag, onsdag eller torsdag til uka. Fredag vil Nobel-kunngjøringen kreve mye av offentlighetens oppmerksomhet, og onsdag formiddag er kongen til stede under Stortingets høytidelige åpning.

På vei inn til multedesserten etter opptredenen i Dagsrevyen slo Siv Jensen fast overfor NTB at en rekke politiske spørsmål var blitt berørt gjennom dagen – uten at hun ville gå i detaljer. Både Frps samferdselspolitiker Bård Hoksrud og Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup har deltatt i fredagens samtaler.

Forhandlingene skulle fortsette så snart taffelet ble hevet.

Les også: «Alle» vil ha et ord med i regjeringserklæringen

Skoleløfter

Det kom ikke signaler om statsrådskabalen fredag heller, utover at Høyre-leder Erna Solberg slo fast at hun ikke ser seg bundet av en kjønnsbalanse på 50 prosent.

I stedet benyttet Høyre-lederen anledningen under fredagens pressekonferanse til å kvittere ut et av valgkampens hovedløfter: etter- og videreutdanning av lærere, femårig lærerutdanning og nye karriereveier i skolen.

– En stor og kostbar reform, sa Solberg, som åpner for å ta av lærernes fri- og ferietid for å få gjennomført etterutdanningsreformen.

– Men dette vil kun skje etter forhandlinger med lærernes organisasjoner, understreker hun.

Høyre-lederen tror ikke det blir noe problem med lærere som vegrer seg for å ta etterutdanning, men poengterer at det vil ha sin pris å nekte.

– Lærere som ikke griper tilbudet om etterutdanning, vil bli stemplet som ufaglært i faget de underviser i. Men dette vil først skje når etterutdanningsløftet er gjennomført og nye kompetansekrav kommet på plass, sa hun.

Les også: Willoch 85 år og full av Erna-beundring

Yrkesfag

Frp-leder Siv Jensen lanserte følgende løfte: 90 prosent av alle elever skal bestå og fullføre videregående utdanning. I dag er andelen om lag 70 prosent.

– Noe av det viktigste er å stanse frafallet i videregående og gjøre noe for skoletrøtte elever, sa Jensen og lovet samtidig et betydelig løft for yrkesfagene, blant annet ved å øke lærlingtilskuddet og sørge for flere lærlingplasser.

Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talskvinne Marianne Aasen er ikke imponert. Hun mener de blåblå slår inn åpne dører, og viser til at et løft for yrkesfagene alt er vedtatt og penger allerede satt av til økt etter- og videreutdanning av lærere.

Hun er positiv til signalene om økt innsats mot frafall, men tviler på at de blåblå vil klare å sørge for at 90 prosent av elevene består videregående.

– Det er iallfall veldig ambisiøst når det eneste tiltaket som nevnes, er økt lærlingtilskudd, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus