Senatskomité vil ekskludere Berlusconi

Silvio Berlusconi har kjempet hardnakket for å bli værende i politikken tross dommen for skattesvindel. Her forlater han senatet i Roma tidligere denne uken. Foto: Remo Casilli (Reuters)
Silvio Berlusconi har kjempet hardnakket for å bli værende i politikken tross dommen for skattesvindel. Her forlater han senatet i Roma tidligere denne uken. Foto: Remo Casilli (Reuters)

En komité i det italienske senatet anbefaler at Silvio Berlusconi utestenges fra forsamlingen som følge av at han er dømt for skattesvindel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen fredag er det første formelle skritt mot det som kan bli slutten på Berlusconis politiske karriere. I midten av oktober er det ventet at hele senatet vil ta stilling til ekskluderingen.

Nyhetsbyrået Reuters mener et flertall for utestenging også er sannsynlig der.

Vanskelig

Det har vært en vanskelig uke for Berlusconi, som onsdag måtte gi opp forsøket på å velte regjeringen.

Den sentrumsorienterte statsministeren Enrico Letta måtte gå til nasjonalforsamlingen og be om et tillitsvotum etter at Berlusconis parti PdL trakk sine fem ministre fra koalisjonen. Men etter en hard tautrekking innad i partiet ble det klart at flere av den tidligere statsministerens partifeller sto klare til å bryte med Berlusconi og stemme for Letta.

Les også: Berlusconi avblåser forsøk på å velte regjeringen

Dermed måtte Berlusconi gjøre kuvending og gi Letta sin støtte. Nå risikerer han at flere av partiets ministre bryter ut av partiet, danner en egen gruppe og blir stående i koalisjonen med Letta.

Likvidering

Berlusconi selv kaller prosessen med å kaste ham ut av senatet for en politisk likvidering. Ekskluderingsprosessen er satt i gang som følge av en dom om skattesvindel, som trolig også innebærer et år i husarrest eller i samfunnstjeneste.

– Dette er en politisk dom uten noe som helst grunnlag, sier mediemogulen selv.

Bakgrunn: Alle Berlusconi-ministrene trekker seg fra regjeringen

– Dette er resultatet av en nøye uttenkt plan om å fjerne lederen for sentrum-høyre, fremholder Berlusconi ifølge Reuters.

Dagen før senatskomiteen skulle legge løpet for hans videre politiske liv, spøkte han om muligheten for «å hvile litt».

Jerngrep

Berlusconi har dominert italiensk politikk i en årrekke, men hans plutselige U-sving i tillitsvoteringen viser at han ikke lenger har noe jerngrep om partiet sitt, mener professor James Walston ved Det amerikanske universitetet i Roma.

Han tror Berlusconi prøvde å gjenvinne kontrollen og stanse en splittelse av partiet ved å gi opp forsøket på å velte regjeringen.

Les også: Berlusconi kjemper for sin politiske fremtid

– I virkeligheten har han bare dekket over en stor rift, og papiret kommer til å revne om noen dager eller uker, skriver Walston i en kommentar for BBC.

Det er likevel for tidlig å avskrive Berlusconi i italiensk politikk, påpeker han. Berlusconi har fortsatt lojale støttespillere og en enorm formue i ryggen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus