Merkel starter vanskelig koalisjonsbygging

Angela Merkel blir Tysklands statsminister i neste periode. Men hun må finne noen å regjere sammen med. Foto: Reuters / NTB scanpix
Angela Merkel blir Tysklands statsminister i neste periode. Men hun må finne noen å regjere sammen med. Foto: Reuters / NTB scanpix

Regjeringssonderingene er i gang i Tyskland. Men det kan bli nyttår før Angela Merkel har en koalisjon på plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag startet Merkels konservative parti sonderingene med sosialdemokratene i SPD om et mulig samarbeid.

Tross et strålende valgresultat for Merkel og hennes kristeligdemokratiske parti CDU i valget 22. september, må hun finne en ny regjeringspartner. Koalisjonspartneren hennes fra forrige periode, fridemokratene FDP, kom under sperregrensen og er ikke lenger representert i Forbundsdagen.

Forhandlingene med SPD kan bli langvarige.

Les også: Merkel vant, men mistet partneren

Langvarig

Sosialdemokratenes generalsekretær Andrea Nahles sa tidligere denne uka at det vil kunne nærme seg nyttår før en ny regjering er klar. Politiske kommentatorer ser imidlertid for seg en avgjørelse i Europas største og viktigste økonomi tidligere.

Faren for sen regjeringsdannelse i Tyskland skaper bekymring i Brussel og Europa, der flere ledere frykter at det kan bli forsinkelser i viktig reformarbeid i en kriserammet eurosone.

– Europa følger med på oss, verden følger med på oss, sa Merkel før det første møtet med sosialdemokratene.

– Vi har et felles ansvar for å bygge en stabil regjering.

Les også: - Hellas styres som en bananrepublikk

Skeptiske

SPD anses som den mest sannsynlige partneren for Merkel, selv om det er stor motstand i deler av det sosialdemokratiske partiet for et nytt samarbeid.

SPD satt i koalisjon med Merkel fra 2005 til 2009 og ble straffet i valget. Fridemokratene opplevde å bli fullstendig overskygget av «landsmoderen» Merkel i forrige periode, noe flere sosialdemokrater frykter også skal skje med dem.

Merkel kan også sikre seg flertall i samarbeid med De grønne, men det venstreorienterte miljøpartiet sa i valgkampen at en koalisjon med Angela Merkel er uaktuelt.

Uansett møtes trolig CDU og De grønne til sonderingssamtaler neste uke. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus