Påstand om psykisk helsevern for Sigrid-tiltalt

TRUENDE: Statsadvokat Jens Olav Sæther mener den tiltalte 38-åringen i saken tidvis opptrer truende, både mot personer og institusjoner. Foto: NTB scanpix
TRUENDE: Statsadvokat Jens Olav Sæther mener den tiltalte 38-åringen i saken tidvis opptrer truende, både mot personer og institusjoner. Foto: NTB scanpix

Aktor la i Oslo tingrett fredag ned påstand om at den tiltalte i Sigrid-saken dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vår prinsipale påstand er at den tiltalte skal overføres til tvungent psykisk helsevern på dom, sa statsadvokat Jens Olav Sæther.

Han sier at retten likevel må ta en selvstendig vurdering av opplysningene i saken og står helt fritt til om de vil vurdere 38-åringen som tilregnelig.

– I så fall mener vi han bør dømmes til forvaring, sier Sæther.

Følg Sigrid-saken direkte

– En meget farlig person

Dersom retten skulle komme til at 38-åringen skal dømmes til fengsel og ikke overføres til tvungent psykisk helsevern, mener påtalemyndigheten at han bør dømmes til forvaring i 21 år.

– Vi bedømmer tiltalte som en meget farlig person, og mener det er en overhengende fare for at han skal begå nye voldshandlinger, dersom han slippes ut, sier Sæther.

Han mener den tiltalte tidvis opptrer truende, både mot personer og institusjoner.

– Uten behandling vil tilstanden forverres. Som de sakkyndige også sier, er risikoen for vold skyhøy, dersom han ikke behandles. Han har ikke innsikt i egen sykdom, og beskrives av faren som «en tikkende bombe», sier Sæther.

Erstatning

Familiens bistandsadvokat Harald Stabell støtter seg til aktors redegjørelse når det gjelder skyldspørsmålet.

Bistandsadvokat Stabell mener den tiltalte, hvis han blir funnet skyldig, skal dømmes til å betale 300.000 kroner til hver av foreldrene, i tillegg til 250.000 kroner til Sigrids søster.

Stabell mener erstatningen bør være høyere enn normen.

– Som følge av den grufulle måten Sigrid må ha blitt bortfør på, tatt livet av, forsøkt skjult og den lange tiden det tok før hun ble funnet, vil det bli fremmet krav om oppreising over normen på 200 000. Det må også legges vekt på hennes unge alder, sier Stabell.

I tillegg til kommer utgifter til Sigrids begravelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus