Blodposer inneholder giftig stoff

Blodposer inneholder giftig stoff
Blodposer inneholder giftig stoff
Artikkelen fortsetter under annonsen

De meste brukte blodposene inneholder giftige ftalater som gjør mykner plasten. Små barn som får blodoverføring er spesielt sårbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ftalatet DEHP er betegnet som giftig, er klassifisert som reproduksjonsskadelig og er forbudt i leketøy og kosmetikk. Stoffet er imidlertid tillatt i blodposene som brukes av alle blodbankene i landet, skriver fagbladet Bioingeniøren.

Det skal heller ikke være noen planer om å slutte å bruke disse posene. DEHP kan skade forplantningsevnen og gi fosterskader.

I høst utlyses for første gang et nasjonalt anbud for blodposer, men Helseforetakenes innkjøpsservice har landet på at det ikke skal stilles krav om blodposer uten DEHP, selv om disse finnes på markedet. Årsaken er at alternativene skal ha andre negative egenskaper, for eksempel vond lukt.

Små barn, gravide, dialyse- og kreftpasienter er særlig sårbare for stoffet, ifølge Marianne Hanneborg Aas, som er spesialist i barnesykdommer og overlege ved barneavdelingen i Vestre Viken helseforetak. Hun understreker at man vet lite om hvilke doser som er farlige for den enkelte.