Afrikanske Monique vokste opp i Nord-Korea

Monique Macias som universitetsstudent i Pyongyang fotografert sammen med klassekamerater i 1990. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Afrikansk diktatordatter vokste opp i eksil i Nord-Korea. Nå gir bildene hennes et unikt innblikk i det lukkede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Monique Macias hadde en ungdomstid utenom det vanlige. Som datter av den tidligere presidenten i Ekvatorial Guinea, Francisco Macias Nguema, måtte hun og familien rømme hjemlandet da faren ble styrtet i et kupp i 1979.

Like før han ble dømt og henrettet, tok faren kontakt med det nordkoreanske regimet og sørget for at familien kunne gjøre noe så uvanlig som å søke tilflukt i Nord-Korea. Der begynte Monica og broren Fransisco på en prestisjefull skole drevet av det nordkoreanske regimet, skriver avisen The Independent.

Det var for øvrig samme skole som Kim Jong-il gikk på før han tok over makten i Nord-Korea i 1994. Undervisningen bestod blant annet i å skyte med Kalashnikov-rifler, overlevingskurs og militære øvelser.

– Alle mine minner fra barndommen starter i det øyeblikket flyet lander i Pyongyang, forteller Monica Macias.

Les også: I dag blomstrer Kimjongilia

Nå har hun skrevet bok om de femten årene hun og familien tilbragte i det lukkede landet. Boka, som er skrevet på koreansk, har fått navnet «Jeg er Monique, fra Pyongyang».

Som en av svært få svarte i hovedstaden Pyongyang, og med en oppvekst utenom det vanlige, hevder Macias at hun har lært seg til å se verden på en annen måte.

– Men det er derfor jeg har skrevet memoarene mine nå. Fordi det er høy spenning mellom Nord- og Sør-Korea. Til tross for at begge landene sier de vil ha gjenforening, så kjenner de ikke særlig til hverandres folk. For å få i stand en gjenforening, må vi legge fordommene våre til side, sier Macias i et intervju med The Daily Mail.

I sin beretning forteller hun også om flere møter med «Den store leder» Kim Il-sung, som oppførte seg som en hvilken som helst koreansk bestefar og alltid ba henne om å være en flink student og studere hardt.

I forbindelse med boka har Macias også offentliggjort flere av bildene som ble tatt fra livet deres på innsiden av Nord-Korea.

Noen av bildene kan du se øverst i denne artikkelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus