Blåblå regjering skal flytte mer makt til folk flest

Den nye regjeringens politikk vil hvile på tre hovedpilarer: Forenkling, desentralisering og fjerning av urimelige lovforbud, varsler Frp-leder Siv Jensen (t.h). Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) under tospannets pressekonferanse torsdag på Sundvolden Hotell i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Den nye regjeringens politikk vil hvile på tre hovedpilarer: Forenkling, desentralisering og fjerning av urimelige lovforbud, varsler Frp-leder Siv Jensen (t.h). Her sammen med Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) under tospannets pressekonferanse torsdag på Sundvolden Hotell i forbindelse med regjeringsforhandlingene. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Erna Solberg og Siv Jensen lover å desentralisere makt og flytte den mye nærmere folk flest. – Denne regjeringen har tillit til enkeltmennesket, sier Høyre-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makten skal flyttes fra stat og fylkeskommuner til der forutsetningene er størst for å fatte de beste beslutningene. Det kom frem under den daglige pressekonferansen til Høyre-leder Erna Solberg og Fremskrittsparti-leder Siv Jensen torsdag ettermiddag. Den såkalte avbyråkratiseringsreformen innebærer også at forbud «som ikke er i samsvar med hvordan folk opplever at virkeligheten bør være» skal fjernes, ifølge Jensen.

De to partilederne møtte pressen på tredje dagen med regjeringsforhandlinger med et løfte til folk om at det norske samfunnet skal bli enklere, i større grad bygge på tillit til enkeltmennesket og at sentralmaktens grep om saker som best behandlet lokalt, skal løsnes.

Derfor skal kommunene selv få gi tillatelse til scooterkjøring i utmark.

– Det vil være et nasjonalt regelverk, men kommunene skal fatte beslutninger og gi dispensasjoner om motorferdsel i utmark, sa påtroppende statsminister Erna Solberg under torsdagens pressekonferanse.

Lei av å vente? Sett samme din egen regjering her

Lettere å få kjøre scooter

Det gjennomføres i dag en prøveordning som den nye regjeringen ønsker å gjøre permanent fordi det har vist seg at skadevirkningene av motorferdsel i utmark har vært mindre enn fryktet.

– Det har gått mindre ut over naturen fordi man har hatt gode reguleringer, sa Solberg.

Naturvernforbundet var sterkt kritisk til forsøksordningen, som over 100 kommuner søkte om å få delta i, av hensyn til villrein, samt plante- og dyreliv og friluftsaktiviteter. Nå frykter leder Lars Haltbrekken at presset vil øke kraftig for å få bruke motoriserte kjøretøy i naturen.

– Resultatet av forslaget fra Høyre og Frp er økt motorisert ferdsel i naturen. Naturen gjøres om til en motorisert lekeplass med dette forslaget. Natur og friluftsliv blir taperne, sier Haltbrekken.

Les også: Høyre og Frp garanterer ikke at Krekar sendes ut

Valgfrihet til familiene

Forenklings- og avbyråkratiseringsprosjektet er «en politikk som bygger på frihet og tillit til enkeltmennesket», konkluderte Erna Solberg. Derfor vil regjeringen også gi mor lov til å ta ut en større andel av foreldrepermisjonen enn i dag ut fra en rekke unntaksbestemmelser. Foreldrene skal selv få vurdere om de fyller kravene og melde fra til Nav.

Det er i tråd med samarbeidsavtalen med Kristelig Folkeparti og Venstre om mer valgfrihet til familiene. Den blåblå regjeringens «tillitspolitikk» bygger på at det er familiene selv som best vet hvordan foreldrepermisjon bør fordeles mellom mor og far.

Les også: – God fremgang i regjeringsforhandlingene

– Foreldrene skal selv få vurdere om de innfrir de objektive unntakskriteriene og rapportere inn dette. Det skal ikke være sånn som i dag, der enhver endring skal godkjennes og vedtas av Nav på forhånd, sa Solberg.

I samarbeidsavtalen er det dessuten enighet om at fedrekvoten skal ned fra 14 til 10 uker.

Fjerner forbud

Siv Jensen oppsummerte med at den nye regjeringens politikk hviler på tre hovedpilarer: Forenkling, desentralisering og fjerning av urimelige lovforbud.

– Det gjelder for eksempel forbudet mot proffboksing, som vi vil oppheve så fort som mulig. Da vil Cecilia Brækhus, som er en av Norges mest profilerte idrettsutøvere, kunne utøve sporten sin i sitt eget hjemland, sa Fremskrittsparti-leder Siv Jensen.

Les også: Proffboksing blir lovlig i Norge

Grepet synes å være i tråd med utspillet til statsrådsemnet Anders Anundsen (Frp), der han listet opp en lang rekke forbud som folk ifølge partiet opplever som urimelige. Listen omfattet alt fra forbud mot synlige lakrispiper i butikkene, via forbudet mot proffboksing og forbudet mot hjemmebrenning, til forbudet mot bygging i strandsonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus