Statsadvokatens valg rundt tvilen i Sigrid-saken

Statsadvokat Nina Margoth Prebe og forsvarer John Christian Elden (t.h.) under rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo tingrett. Bak en av de tre rettsoppnevnte sakkyndige, Andreas Eirik Hamnes. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Statsadvokat Nina Margoth Prebe og forsvarer John Christian Elden (t.h.) under rettssaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo tingrett. Bak en av de tre rettsoppnevnte sakkyndige, Andreas Eirik Hamnes. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Selv om ingen bevis knytter den tiltalte 38-åringen direkte til drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne, mener statsadvokat Nina Prebe at de mange indisiene i saken er sterke nok til å overbevise retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken etter drapet på Sigrid:
  • En 38 år gammel mann fra Ålesund er tiltalt etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept i august fjor.
  • Påtalemyndigheten har tatt ut en tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse hvor offeret er påført ualminnelige lidelser.
  • Det er varslet påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern fordi en av tre sakkyndige har funnet mannen utilregnelig.
  • Saken startet i Oslo tingrett 16. september.
  • Aktorer i saken er statsadvokat Nina M. Prebe og Jens Olav Sæther. Den tiltaltes forsvarere er advokatene John Christian Elden og Thomas Randby. Bistandsadvokat for den dreptes familie er advokat Harald Stabell.
  • Rettens administrator er tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen.
  • Fredag vil saken avsluttes ved at partene holder sine prosedyrer og legger ned påstand.

De sakkyndige har sådd betydelig tvil om den tiltalte ålesundsmannen er frisk eller om han var det da 16-åringen forsvant fra Østensjø i Oslo i fjor. To av tre sakkyndige har på svakt grunnlag og under tvil landet på at mannen er tilregnelig. Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck sa derimot at hun anser 38-åringen for å være paranoid schizofren og at han både er psykotisk og var det på den tiden Sigrid ble borte.

Dette spørsmålet er viktig for hva slags reaksjon samfunnet skal gi. Er en person kjent utilregnelig, kan vedkommende ikke idømmes fengselsstraff. Personen skal da bli underkastet behandling for sin lidelse i en egnet institusjon.

Les også: Mener tiltalte var psykotisk da Sigrid forsvant

Mange spor

Uavhengig av om utfallet skal bli fengsel eller tvungent psykisk helsevern, må Oslo tingrett ta stilling til om det er 38-åringen som står bak bortføring og drap på Sigrid. Statsadvokat Nina Prebe har over tre uker lagt frem en mengde tekniske funn i saken: Skader på den tiltaltes bil, blod fra Sigrid i campingvogna han bodde i på Bryn, samt brikken fra bilen hans som passerte bomstasjonen på Alnabru i akkurat rimelig tid før Sigrid forsvant.

Den døde jenta ble funnet i skogen på Kolbotn 3. september i fjor, like bak verkstedet til 38-åringens kamerat som tidligere var siktet i saken. Da var hun pakket inn i en dyne, pute og sengetøy mistenkelig likt det som inntil ganske nylig hadde ligget på senga i campingvogna på Bryn. Utenpå var det hele pakket inn i et telt, også det tilsvarende et som hadde ligget i vogna, og stroppet sammen av lasteremmer fra Biltema, også tilsvarende slike som 38-åringen nylig hadde kjøpt.

Politiets tekniker fortalte i retten og under befaringen at det kom en kraftig lukt av salmiakk opp fra bylten i skogen da de åpnet den. I campingvognen sto det en fireliters kanne med salmiakk da politiet fant den, og det var også blitt gjort forsøk på å vaske der.

Les også: Tilregnelighet tema i Sigrid-saken

Ukjent dødsårsak

Mannens forsvarer John Christian Elden har flere ganger under rettssaken stilt spørsmål ved om det er begått et drap eller om Sigrid Giskegjerde Schjetne døde som følge av noe annet. De rettsmedisinske undersøkelsene av den døde har ikke kunne gi noen svar på spørsmålet om dødsårsak.

Rettspatolog Per Hoff Olsen sa også i retten at det ikke var gjort funn som støttet politiets teori om at 16-åringen kan ha blitt påkjørt av en bil. Politioverbetjent Arvid Bjelkåsen forklarte at blodsporene i campingvogna stammer fra slag mot et levende menneske.

Bjelkåsen ville ikke ta stilling til om volden kan ha vært kraftig nok til at 16-åringen døde av den.

Les også: Tiltalte: - Jeg lider ikke av paranoid schizofreni

Ingen tilståelse

Den tiltalte nekter for å ha gjort noe, men har likevel knyttet seg selv tett opp til indisiene. I et brev som ble stanset i fengselet i sommer, tre måneder før rettssaken, skriver 38-åringen det han kaller en teori om hva som kan ha skjedd. På punkt etter punkt i brevet kobler han seg selv til alle indisiene i saken.

– Nærmere en tilståelse kommer vi ikke i denne rettssaken, var bistandsadvokat Harald Stabells reaksjon på brevet. Ifølge den erfarne advokaten har det trolig aldri før skjedd i en norsk drapssak at en tiltalt har koblet seg selv så tett til politiets bevis og samtidig hevdet å ikke ha noe med saken å gjøre.

Foreldrene til Sigrid har fulgt hele rettssaken tett. Tom Schjetne har selv forklart seg to ganger for retten. De fremstår som sorgtunge og sier det er ønsket om svar på hva som skjedde med datteren som er viktigst for dem. Svarene de etterlyser er ikke gitt i løpet av tre uker i Oslo tingrett.

Les også: Lanserte seg selv som mulig drapsmann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus