Proffboksing skal bli lov i Norge

Den nye regjeringen opphever forbudet mot proffboksing. Det kan likevel bli vanskelig for Cecilia Brækhus å bokse i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At proffboksing skal bli tillatt er en del av det regjeringspartiene kaller en større «avbyråkratiseringsreform». Proffboksing i Norge har vært forbudt siden 1981.

– Det betyr at Cecilia Brækhus nå vil få anledning til å utøve sporten i sitt eget hjemland, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse under regjeringsforhandlingene på Sundvollen torsdag.

Det er likevel ikke sikkert Brækhus får bokse i Norge på grunn av den såkalte «knockoutloven», som verken Høyre eller Idrettsforbundet har gått inn for å avskaffe. Den setter en rekke begrensninger for proffboksingen, men først og fremst sier den at boksere må bære hjelm.

– På bakgrunn av det jeg har fått høre via telefon om å fjerne forbudet mot proffboksing i Norge, vil jeg si at dette høres veldig spennende ut, sier Cecilia Brækhus i en pressemelding. Hun er for tiden i Uganda på oppdrag fra foreningen «Bring Children from Streets».

Like langt

– I teorien er vi like langt. På grunn av «knockoutloven» vil ikke Cecilia Brækhus få bokse i Norge. Hun bokser nemlig 20-minutters kamper, «knockoutloven» tillater bare 12-minutters kamper. I tillegg sier den at du må bokse med hjelm, og det gjør ikke Cecilia, sier generalsekretær i Norges Bokseforbund, Erik Nilsen, til NRK.

Idrettspresident Børre Rognlien har ikke fått noen som helst signaler fra den nye, påtroppende regjeringen om hva dette vil bety.

– Idrettsstyret har foreslått å oppheve den gamle loven fra 1981 og er uansett glad for at den nye regjeringen går inn for det samme. Dette betyr at boksing vil bli likestilt med øvrige idretter som tillater knockout ved bruk av hjelm, men vi har ikke mottatt noen signaler om opphevelse av «knockoutloven». Det gjenstår å ta stilling til det, og her må vi nok gå dypere inn i saken, sier idrettspresident Rognlien til NTB.

– I og med at jeg er i Uganda, har jeg hatt begrenset adgang til informasjon vedrørende Høyres og FrPs uttalelser om å fjerne forbudet mot proffboksing i Norge, sier Brækhus.

Selvfølge

Venstres Abid Raja støtter Frp og Venstre. Det betyr at det ligger an til flertall for lovendringen i Stortinget. Han tar det som en selvfølge at også «knockoutloven» oppheves.

– I proffboksing bruker man ikke hjelm. Jeg tar det for gitt at også den loven oppheves. Det har vi vært enige om tidligere, sier Raja NRK.

Opphevingen av proffbokseforbudet gir likevel en teoretisk mulighet for at Brækhus kan bokse i Norge, fordi det er mulig å søke om dispensasjon fra loven.

– Å få utøve idretten sin på hjemmebane er noe enhver utøver setter høyt, og for meg ville det å forsvare titlene mine på norsk jord foran et norsk publikum være et av de desiderte høydepunktene i min karriere, samtidig som det også ville vært en fantastisk anledning til å gi noe tilbake til alle de tusener av nordmenn som har støttet meg de siste årene, avslutter Brækhus sin pressemelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus