Høyre-veteran Astrid Nøklebye Heiberg ut mot Solberg-regjeringen

Håper leger mister foreslått reservasjonsrett til abort

PÅ PARTI MED KVINNENE: – Den svakeste part er den kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, slår Astrid Nøkleby Heiberg fast om at noen leger ikke ønsker å henvise kvinner til abort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ PARTI MED KVINNENE: – Den svakeste part er den kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, slår Astrid Nøkleby Heiberg fast om at noen leger ikke ønsker å henvise kvinner til abort. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Astrid Nøklebye Heiberg er sterkt uenig med partiledelsen, som vil gi leger rett til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort. Tidligere statsminister Kåre Willoch mener slike leger eventuelt må inn i eget register.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spesialavtale i samarbeidsavtalen mellom Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Høyre gir fastleger rett til å reservere seg mot spørsmål knyttet til liv og død.

«Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening», heter det i et eget punkt i avtalen mellom Solberg-regjeringen og støttespillerne.

Dette nektet Venstre-leder Trine Skei Grande å signere under på. På Venstres landsmøte var legers reservasjonsrett gjenstand for stor debatt.

Les også: Signerte historisk avtale om samarbeid

Kvinner svakeste part på legeværelse

– Det argumentet som vant gjennom der, er at Venstres utgangspunkt er alltid å kjempe for den svakeste parten. Den svakeste parten på et legeværelse i en slik situasjon er alltid den unge kvinnen, forklarte Venstre-lederen.

Men forslaget synes sikret, fordi den blåblå regjeringen og KrF sammen har flertall i Stortinget.

Det bekymrer Astrid Nøklebye Heiberg. Psykiateren er mangeårig president i Norges Røde Kors, og har lang fartstid i Høyre som statsråd, stortingsrepresentant og leder av Høyrekvinners Landsforbund. Hun deler Venstre-lederens syn.

– Hører ingen steder hjemme

– Jeg er enig med Trine Skei Grande om at den svakeste part er den kvinnen som søker hjelp. Og da hører det ikke noe sted hjemme å reservere seg, slår Astrid Nøklebye Heiberg fast overfor ABC Nyheter.

Nøklebye Heiberg tar dermed krystallklart standpunkt i den omdiskuterte reservasjonssaken, som i flere år har splittet leger og helsemyndigheter. Striden handler om hvorvidt fastleger skal ha frihet til å nekte pasienter henvisning til noe som strider mot legens samvittighet. Det gjelder blant annet abort, assistert befruktning og foreskrivning av p-piller som kan ha aborterende effekt.

Håper endringen ikke vedtas

Høyre-veteranen er ikke overbevist om at forslaget vil bli vedtatt, stortingsflertall til tross.

– Det er en foreløpig avtale de har, alle avtalene er foreløpige. Så skal det drøftes i gruppene. Det hender jo man snur der. Det skal man ikke forskuttere, sier Nøklebye Heiberg.

– Hva tror du skjer?

– Jeg ingen spåmann. Men jeg vil tro det blir en skikkelig debatt. Og man kan jo håpe at det ikke blir den endringen, sier politikerveteranen, kjent som en markant feminist og forkjemper for likestilling.

Forslaget krever at de blåblå partiene bruker partipisken. Det har tidligere ikke vært vanlig i denne typen saker. For eksempel skjedde det så å si aldri i Willoch-regjeringen, der Nøklebye Heiberg var statssekretær i Helse- og sosialdepartementet, og senere statsråd.

Les også: Hareide: – Eneste parti som løfter abortsaken

Vil ha offentlig register

Tidligere statsminister Kåre Willoch sier det vil være svært viktig at de som eventuelt benytter seg av den foreslåtte reservasjonsretten - om dette vedtas - får en grundig veiledning i forkant om hvordan de håndterer pasienter de av sine påståtte samvittighetskvaler ikke kan henvise.

– De må ikke prøve å påvirke søkere, men bare gjøre oppmerksom på de praktiske problemer som foreligger, sier Kåre Willoch til ABC Nyheter.

STATSMINISTRENE: – Hvis det er en risiko for at de skal plage kvinnene med et foredrag, må man kunne øve motstand, sier Kåre Willoch, som her gratulerte Erna Solberg valgnatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixSTATSMINISTRENE: – Hvis det er en risiko for at de skal plage kvinnene med et foredrag, må man kunne øve motstand, sier Kåre Willoch, som her gratulerte Erna Solberg valgnatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Både Willoch og Nøklebye Heiberg mener slike leger må inn i et eget, offentlig register:

– Det vil være naturlig, sier Nøklebye Heiberg, og foreslår at man i listen over fastleger kan sette en såkalt asterix – stjerne – ved dem som begrenser sine virksomheter.

– Det er jeg enig i, understreker Kåre Willoch.

Truer neppe abortloven

Astrid Nøklebye Heiberg ga Høyre-leder Erna Solberg en real nesetyver da partiledelsen og programkomiteen foreslo å endre abortloven, slik at alvorlig sykdom hos fosteret ikke lenger skal være et selvstendig kriterium for abort etter uke 12.

– Ganske mange av oss ble så aldeles lynende forbannet, sa Astrid Nøklebye Heiberg fra talerstolen på landsmøtet.

Grenser for gal retning

Veteranen tror ikke punktet i samarbeidsavtalen truer retten til selvbestemt abort.

– Nei. Slik jeg forstår KrFs syn på dette, er det slik at man må respektere den samvittighetskonflikten som en del leger ville være i hvis de måtte henvise til noe de synes er feil, sier Astrid Nøklebye-Heiberg, og slår fast:

– Selvbestemt abort er noe som er der. Det er grenser for hvor mye man kan forestille seg at verden skal forandre seg i gal retning.

I en pressemelding sendt ut i formiddag, skriver Den norske legeforening at de i et vedtak i juni slo fast at «Forutsigbarhet for pasientene må sikres gjennom god informasjon».

Men ifølge NTB har ikke Legeforeningen noen mening om hvordan dette løses i praksis, utover at det skal være enkelt for pasienter å orientere seg om fastlegers eventuelle reservasjoner på forhånd.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus