Italia holder sørgedag for druknede flyktninger

Italienske redningsarbeidere hentet torsdag opp lik etter lik fra havet etter at en båt med flere hundre migranter tok fyr og kantret. Fredag er det offisiell sørgedag i Italia. Over 300 kan være omkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den overlessede båten sank på vei mot Lampedusa, der flyktningene trodde de ville kunne starte et nytt og bedre liv i Europa.

Rundt 130 personer var torsdag kveld bekreftet omkommet, mens 200 fortsatt var savnet. Elleve timer etter forliset var 151 personer reddet opp fra det kalde vannet, og frykten øker for at dødstallet vil ende på over 300.

En lokal fisker var blant de første som ankom stedet der båten kantret.

– Vi så et hav av hoder. Vi begynte å ta dem om bord. det var vanskelig fordi de var dekket av bensin, og de var glatte. Det tok om lag en halvtime å få alle om bord i båten vår, sier Raffaele Colapinto.

KLIKK PÅ ILLUSTRASJONEN FOR STØRRE VERSJONKLIKK PÅ ILLUSTRASJONEN FOR STØRRE VERSJON

En lokal lege sier han aldri har sett en verre tragedie.

– I løpet av mange års arbeid her har jeg aldri sett noe lignende. Å se barnelikene er en tragedie. Vi har gått tom for kister, sier Pietro Bartolo til det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Likene blir brakt til en flyhangar på grunn av at de er så mange, ifølge offisielle kilder.

– Europa må bidra

Italia kom torsdag med en innstendig bønn til resten av Europa om å gjøre mer for å bistå Italia med å takle flyktningstrømmen.

– Dette er en europeisk tragedie, ikke bare en italiensk, fastslår Italias innenriksminister Angelino Alfano, som torsdag snakket med EU-kommisjonens president José Manuel Barroso på telefonen.

Ferske rapporter viser at så mange som 12.000 innvandrere har kommet til den sørlige delen av Italia i årets syv første måneder. I løpet av én uke har om lag 1.300 ankommet. Flyktningene som omkom torsdag, var stort sett fra Eritrea og Somalia. Andre båter har vært fulle av syrere og egyptere.

Også paven har engasjert seg for flyktningene. I en twitter-melding fastslår han at flyktningenes situasjon er en skam, og han ber troende om å be for ofrene for båttragedien.

Varslet med ild

Borgermesteren på Lampedusa sier at flyktningene selv satte fyr på laken for å bli sett av kystvakten etter at de fikk problemer med motoren. Ilden skal ha spredt seg og skapt panikk om bord.

En av de overlevende er pågrepet, mistenkt for menneskesmuglingen, skriver La Repubblica. Avisa melder at båten som rommet flere hundre mennesker, kun var mellom 10 og 15 meter lang.

– Vi dro for to dager siden fra den libyske havnebyen Misrata. Vi var 500 personer om bord i båten og kunne knapt bevege oss, sier en overlevende, ifølge ANSA.

FNs høykommissær for flyktninger er sjokkert over forliset.

– Jeg er forferdet over det globale fenomenet at personer som flykter fra konflikt eller forfølgelse, dør på havet, sier António Guterres, som samtidig berømmer den italienske kystvaktens raske reaksjon.

Italias statsminister Enrico Letta kaller hendelsen «en enorm tragedie».

Øya Lampedusa ligger mellom Sicilia og Tunisia og har stor pågang av flyktninger som vil søke asyl i EU.

Senest mandag druknet 13 andre flyktninger da båten deres grunnstøtte utenfor den sicilianske kysten

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus