Erna tror på blåblå plattform om noen dager

Det var god stemning da Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og Frp-leder Siv Jensen redegjorde for regjeringsforhandlingene onsdag. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Det var god stemning da Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og Frp-leder Siv Jensen redegjorde for regjeringsforhandlingene onsdag. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Erna Solberg og Siv Jensen vil legge frem regjeringserklæringen når den er klar. Det kan bli tidlig i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi venter ikke med å legge frem erklæringen. Den blir lagt frem når den er klar. Det gjelder også dersom den er klar før statsbudsjettet legges frem 14. oktober, sier Solberg til NTB på andre dag av regjeringsforhandlingene på Sundvollen hotell.

Håpet er å komme gjennom alle hovedpunkter og dekke alle saksfelt i løpet av uken, sa hun på pressekonferansen.

– Så kan det være at vi må se på noen områder på nytt. Det er nok ikke alt vi har gjort i de sene nattetimer som består alle norskprøvene i norsk skole. Det handler om litt skjønnpuss, sånn at alt henger sammen, sa hun.

Les også: KrF og V forberedt på å bli forbigått av regjeringen

– Det er dessuten noen saker vi ikke har avsluttet fordi de henger og vi ikke er enige. Og det kommer flere slike i løpet av denne gjennomgangen vi har, la hun til.

Personlig assistent

Solberg og Jensen serverte også konkrete nyheter. De er blitt enige om at funksjonshemmede skal få rett til en ordning med brukerstyrt personlig assistanse, noe som skal gjøre det lettere å jobbe.

– En ny regjering vil ha som visjon at vi skal ha et samfunn der alle kan delta, sa Solberg på pressekonferansen.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i mars at den rødgrønne regjeringen går inn for en rettighetsfesting, og et slikt forslag ble sendt ut på høring. Høringsfristen utløp 1. august, og det kom inn en mengde uttalelser, men saken er fortsatt til behandling i regjeringsapparatet.

Lag din egen regjering

Høyre og Frp vil også opprettholde særfradraget for store sykdomsutgifter på 2013-nivå, fastslo Frp-leder Siv Jensen.

Den rødgrønne regjeringen har gått inn for en gradvis reduksjon av dette skattefradraget.

Balansert Midtøsten-syn

De to partilederne har hele dagen sittet inne i det avsperrede bygget på hotellet. Men de søker også råd både blant rådgiverne sine og i stortingsgruppen. Blant dem som kom til hotellet onsdag, var Ine Eriksen Søreide (H), som i fire år har vært leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

På pressekonferansen fikk partilederne spørsmål om Midtøsten. Jensen har tidligere sagt at Norges Israel-ambassade bør flyttes til Jerusalem, noe som er omstridt fordi både Israel og palestinerne ønsker byen som sin hovedstad.

– Vi er ikke ferdige med å diskutere utenrikspolitiske spørsmål, sa Frp-lederen da spørsmålet kom opp.

Les også: – Målet er å bli ferdig denne uken

Både hun og Solberg sier de vil ha et balansert syn til Midtøsten. På spørsmål om Norge fortsatt vil se på Vestbredden som okkupert land, svarte Solberg at hennes regjering vil forholde seg til internasjonale konvensjoner og resolusjoner.

– Men det viktigste er å finne løsninger som gjør at både sikkerheten til Israel ivaretas og at det palestinske folk får en opplevelse av at de kan klare å etablere sin egen stat, legger hun til.

Statsrådkabal

Verken Solberg eller Jensen ville si noe om fordeling av statsrådposter ennå. De forsikret nok en gang at de vil snakke om sak før de vil snakke om person.

– Når den tid kommer har jeg som Høyre-leder et luksusproblem, sa Solberg.

– Det har jeg også, kom det raskt fra Jensen – som ikke direkte nevnte oppslaget i onsdagens VG, der det hevdes at Frp mangler egnede statsrådskandidater.

På vei tilbake til forhandlingsbordet etter pressekonferansen, bekreftet Solberg at det kom til å bli en ny sen kveld, slik det også ble første dag på Sundvollen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus