Frysetørking av lik kan bli vanlig

- Frysetørking av de døde er fremtiden, hevder britisk minister. I Sverige har metoden ført til problemer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
- Frysetørking av de døde er fremtiden, hevder britisk minister. I Sverige har metoden ført til problemer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Britisk minister tror frysetørking av lik vil erstatte dagens begravelser og kremasjoner. Men i Sverige har metoden ført til problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den alternative kremasjonsteknikken innebærer at kroppen frysetørkes ved hjelp av flytende nitrogen før vibrasjon bryter ned kroppen til støv.

Dette kan gi mer plass på allerede overfylte kirkegårder, hevder ministeren for planlegging og miljø på den britiske øya Jersey, Rob Duhamel.

– Frysetørking av de døde er fremtiden, sier ministeren til BBC News.

Ministeren for planlegging og miljø på den britiske øya Jersey, Rob Duhamel, tror på frysetørking av lik. Metoden har vært prøvd i Sverige uten suksess. Foto: statesassembly.gov.je.Ministeren for planlegging og miljø på den britiske øya Jersey, Rob Duhamel, tror på frysetørking av lik. Metoden har vært prøvd i Sverige uten suksess. Foto: statesassembly.gov.je.

Han peker på at hvert sogn har sin kirkegård, og at mange av disse snart har nådd sitt metningspunkt.

– Jeg ser stadig søknader om å få utvide kirkegårdene med nye landområder og får forespørsler fra folk som vil spre aske i skogen, sier Rob Duhamel til BBC News.

– Jeg er av den oppfatning at frysetørking er et realistisk alternativ som kan være den riktige veien å gå.

Les også: Disse eksploderer i krematoriene

I Sverige har man allerede begynt å benytte frysetørret begravelse som en alternativ begravelsesmetode.

Men metoden har ikke vært uten problemer.

I fjor skrev TV 2 at 12 døde personer i flere år har ligget på fryselager i Sverige i påvente av å gå gjennom den omtalte prosessen. Problemet er bare at metoden så langt bare finnes på papiret.

Den Svenske kyrkan skulle være med på å utvikle den økologiske begravelsesmetoden og spre den til resten av verden. Men ti år etter at kirken involverte seg, har det bare ført til et tap på to millioner svenske kroner.

I Norge er det i dag to alternativer som kan velges ved gravferd, nemlig vanlig kistebegravelse og kremasjon. Ifølge Statens forurensingstilsyn er imidlertid begge metodene forurensningskilder.

I Norge velges det kremasjon ved 32 prosent av dødsfallene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus