KrF og V forberedt på å bli forbigått av regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande og Krf-leder Knut Arild Hareide er innforstått med at Høyre og Fremskrittspartiet står fritt til å søke flertall for sin politikk hos andre partier. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Venstre-leder Trine Skei Grande og Krf-leder Knut Arild Hareide er innforstått med at Høyre og Fremskrittspartiet står fritt til å søke flertall for sin politikk hos andre partier. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide blir ikke overrasket hvis Høyre og Frp lager en erklæring med innhold partiene misliker. De er forberedt på hardkjør i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men begge partilederne poengterer at med samarbeidskonstellasjonen som tegnes opp i avtalen som ble undertegnet mandag, blir makten igjen flyttet tilbake til stortingssalen. Og der har de to hevd på førsteplass i køen – hver gang.

– Jeg har fleipet litt og sagt at vi og regjeringen er hverandres førsteelskere. Vi skal gå til hverandre først, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Samarbeidsavtalen hun og leder Knut Arild Hareide i KrF har inngått med Høyre og Frp, gir på langt nær noen garantier for at ikke den kommende regjeringen ender med å søke flertall hos andre partier. Men den forplikter regjeringen til å komme til småsøsknene i sentrum først med forslag til ny politikk, for å søke enighet.

– Vi må bare akseptere at regjeringen kan søke flertall andre steder i de sakene som samarbeidsavtalen ikke omhandler. Men den må komme til oss først. det er vi som har førsteretten, sier Hareide.

Det er gått to og en halv uke siden valget, og 14 dager siden de fire partiene begynte sonderingene for å se på muligheten for forhandlinger om en firepartiregjering.

– Avtalen har ulemper

KrF-lederen medgir nå at avtalen som kom ut av sonderingene innebærer ulemper, både for ham selv og for regjeringspartiene. Han er likevel mest opptatt av handlingsrommet «de konstruktive opposisjonspartiene» får, ved at også KrF og Venstre kan vende tommelen ned for politikk de ikke kan stå inne for og sånn tvinge de blåblå over midtstreken i politikken for å få flertall.

En slik skriftlig avtale er så langt uprøvd i norsk politikk, men samarbeidsformen den legger opp til flytter effektivt makten tilbake til Stortinget, påpeker Trine Skei Grande. De neste fire årene er det her de politiske kampene om flertallet kommer til å stå, og da vil KrF og Venstre spille helt sentrale og betydelige roller som vippepartier.

Eller som Grande formulerer det på spørsmål om hun er bekymret for at regjeringsforhandlerne på Sundvollen skal fylle avtalen med annen politikk enn hun så for seg da hun undertegnet:

– Det kan godt tenkes at de blåblå kommer med en regjeringserklæring som har innhold vi ikke er enige i. Men når politikken og sakene skal vedtas, så må de hit til oss i Stortinget for å kjempe om flertallet. Da er det vår arena som gjelder.

Makten til Stortinget

Knut Arild Hareide ber partifellene forberede seg på flere og lengre dager i Stortinget, enn hva som har vært nødvendig de siste årene med rødgrønt flertall. Selv har han ikke sittet på Stortinget mens landet har hatt mindretallsregjering, men sier hans erfaring som statssekretær, politisk rådgiver og statsråd i Kjell Magne Bondeviks to regjeringer har lært ham at det er avgjørende for en mindretallsregjering å snakke godt med Stortinget.

– Jeg tror vi kommer til å se ministre og statssekretærer betydelig oftere i Stortinget de neste fire årene, enn de foregående åtte, sier han.

– Det er her de politiske endringene kommer til å skje, fastslår Hareide.

Venstre-lederen har sine ord i behold etter å ha uttalt flere ganger overfor NTB de siste årene at hun foretrekker mindretallsregjeringer. Det krever både mot og viljestyrke å takke nei til å delta i en flertallsregjering som ville hatt all makt til å endre landet slik den ønsker.

– Vi skal ikke lene oss tilbake. Det er nå den jobben vi er valgt inn i dette huset for gjøre, begynner. Regjeringen har ikke flertall uten støtte fra oss, sier Grande.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus