Mener tiltalte var psykotisk da Sigrid forsvant

TILTALT: De rettsoppnevnte sakkyndige Andreas Eirik Hamnes (t.v), Kjersti Narud, Anne Lill Ørbeck og siktede under rettsspet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo Tingrett onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TILTALT: De rettsoppnevnte sakkyndige Andreas Eirik Hamnes (t.v), Kjersti Narud, Anne Lill Ørbeck og siktede under rettsspet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i Oslo Tingrett onsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

På tiden da Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant i august i fjor var den tiltalte 38-åringen psykotisk og paranoid schizofren, slo nevropsykolog Anne Lill Ørbeck fast da hun vitnet i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ørbeck vitnet onsdag som sakkyndig og har vært en av tre spesialister som har vurdert om den tiltalte mannen var psykotisk på den tiden Sigrid Giskegjerde Schjetne.

I motsetning til psykiaterne Kjersti Narud og Andreas Eirik Hamnes, som tross sterk tvil konkluderte med at 38-åringen ikke er utilregnelig, mener Ørbeck det motsatte.

– Jeg er usikker på om han var psykotisk i rettspsykiatrisk forstand i gjerningsøyeblikket, sa Ørbeck.

På spørsmål fra bistandsadvokat Harald Stabell utdypet Ørbeck svaret.

– Jeg tror det er overveiende sannsynlig at han var psykotisk i rettspsykiatrisk forstand, svarte Ørbeck.

Les også: Elden går løs på forklaringen til kameraten (65)

– Han er så ustabil

I en uvanlig pedagogisk framleggelse om psykiske lidelser og utviklingen av psykose gjorde Ørbeck det klart at hun mener den tiltalte har vært syk i mange år. Hun trakk tråden helt tilbake til barndommen, opp gjennom ungdomstiden og spesielt de siste månedene opp til Sigrid forsvant.

Hun konkluderer med at 38-åringen lider av paranoid schizofreni, at han var psykotisk i fjor høst, at han var det under tvangsobservasjon i vinter og at han fremdeles er det.

– Han husker ikke det som er i hans interesse å huske. Det er krevende prosesser som må til for å hente ut ting fra hukommelsen. Han er så ustabil at mange ganger husker han ikke selv de enkleste ting om seg selv. Dette kan ha sammenheng med schizofreni, og det er gjort masse forskning på dette, sa hun.

Les også: Politimann fant Sigrid nær ved en tilfeldighet

– Vil vise at han ikke er syk

Aktor Jens Olav Sæther spurte Ørbeck om den tiltalte kan ha forsøkt å tone ned noen aspekter ved ting andre har reagert på, fordi han forsøker å fremstå som normal.

– Det vil jeg tro, og det betyr mye for ham å vise at han ikke er syk, svarte hun.

Ørbeck sa dette før hun var ferdig med å gjennomgå rapporten som konkluderte med at 38-åringen er tilregnelig:

– Jeg oppfatter vel at hans tilstand er så alvorlig og forverret opp mot de påklagede handlingene. Jeg tror mine medsakkyndige har lagt mer vekt på tvilen enn meg, for jeg opplever vel at uenigheten ikke er så stor i faglig forstand.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus