Siste forsøk på å finne Per Vålnes

Huset hvor Per Vålnes bodde. Foto: NTB scanpix
Huset hvor Per Vålnes bodde. Foto: NTB scanpix

Med to arkeologer og en avansert georadar gjør politiet i Troms et siste forsøk på å finne den antatt drepte Per Vålnes (50).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå letes det under et tilbygg på Vollan gjestestue i Nordkjosbotn.

– Dette er det siste planlagte søket vi gjennomfører. Dersom ikke dette fører fram, eller vi får inn nye tips, vil de som arbeider med den taktiske etterforskningen begynne å skrive sine rapporter og forberede en eventuell tiltale, sier lensmann Trygve Møllerbakken til NTB.

Det er nesten to år siden Vålnes forsvant. Både hjemgården, hundegården der Vålnes alte opp kamphunder og flere fjorder i Tromsø og Balsfjord, er finkjemmet uten resultat.

Bygd samtidig

Politiet tror Per Vålnes ble drept under feiringen av sin 50-årsdag i november 2011. Tre personer er siktet for drap, og etterforskningen har vært intens.

– To av de siktede jobbet på denne bedriften da utbyggingen skjedde. Ut fra et totalbilde ønsker vi å få undersøkt nybygget som ble påbygd i den tiden Per Vålnes forsvant, sier Møllerbakken.

Nye opplysninger

Han understreker at også det å ikke finne levningene av Vålnes i løsmassene under nybygget vil være et verdifullt svar. Lensmannen håper også at oppmerksomheten rundt det siste søket kan få fram nye vitner eller nye opplysninger.

– Det er vår erfaring at det gjerne dukker opp noe nytt når saken er gjenstand for oppmerksomhet i mediene, sier Møllerbakken.

Forstyrrelser

Både for politiet og arkeologene fra Norsk institutt for kulturminneforskning er det å bruke georadaren til å søke etter levninger, et nybrottsarbeid. Noe lignende har aldri før vært gjort i Norge. Georadaren fungerer omtrent som et ekkolodd i grunnen.

– Hvis vi skulle finne noe, regner vi med at det vil framstå som en slags forstyrrelse i datasettet. Vi vil ikke kunne se en menneskekropp. Men dersom det er omrotede masser eller hulrom i eller under betongen, vil dette kunne komme fram, sier arkeolog Lars Gustavsen til NTB.

Både den nybygde resepsjonen og en korridor med 12 rom skal gjennomsøkes før dataene fra georadaren blir analysert.

Tøff tid

To av de tre drapssiktede er den 41 år gamle samboeren til Per Vålnes og hennes nye 40 år gamle kjæreste. Begge var ansatt på Vollan gjestestue. Forsvinningen og det mulige drapet har rystet det lille lokalsamfunnet.

– Det var litt skremmende i starten å vite at to av mine ansatte er siktet i saken. Men det har gått litt tid nå, så det har roet seg litt for våre ansatte. Denne saken er ikke til å tro. Nå håper jeg at de i alle fall klarer å løse den. Skulle de finne noe under Vollan gjestestue, får vi ta det som det kommer, sier innehaver Håvard Lydersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus