– Målet er å bli ferdig denne uken

Frp-nestleder Per Sandberg møtte pressen utenfor stedet der regjeringsforhandlingene pågår onsdag. Foto: Jon Even Andersen / NTB scanpix
Frp-nestleder Per Sandberg møtte pressen utenfor stedet der regjeringsforhandlingene pågår onsdag. Foto: Jon Even Andersen / NTB scanpix

En blåblå regjeringsplattform kan være ferdig i løpet av uken, ifølge Frp-nestleder Per Sandberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har tatt mål av oss til å holde på ut uken. Om det betyr at vi jobber gjennom helgen, gjenstår å se. Håpet er at vi blir ferdig i løpet av uken, sa Sandberg da han tok en beinstrekk i sola mens de andre forhandlerne gikk til lunsj onsdag.

Sandberg sier med et glimt i øyet at han både er den som bidrar mest til godt humør, og størst irritasjon, under forhandlingene.

– Stemningen er kjempebra. Det er en god tone. Vi jobber med senkede skuldre gjennom masse alvorlige temaer. Ingen har blitt rød i toppen ennå, sier han.

Les også: – Erna Solberg kan skrive verdenshistorie

Sene kvelder

Den første natten på Sundvolden Hotel ble klokka 4 før enkelte av partitoppenes rådgivere var i seng. NTB blir forsikret om at det var arbeid som sto på agendaen.

Allerede klokka 9 onsdag morgen ble frokosten rullet ut fra den avsperrede delen av hotellet der landets nye regjeringsplattform nå blir utarbeidet.

– Det gjelder å utnytte tiden, sier Sandberg på spørsmål om hvor sene kvelder forhandlerne har lagt opp til.

Les også: Hagen takket Jensen for innsatsen

Sak for sak

Mer veibygging og mindre bompenger, redusert formuesskatt og avviklet arveavgift – fortsatt handlingsregel, mer penger til politi, mer til fattige barn, mer til lærere og mer til rusavhengige.

Smørbrødlisten er lang over saker der Høyre og Frp må jobbe fram en mer detaljert politikk enn de har meislet ut til nå. I tillegg skal det forhandles om departementsstruktur og regjeringskabal, men fra de lukkede rom hevdes det at man tar sak før person.

Les også: Stoltenberg ikke imponert over avtalen til Høyre og Frp

Flere på bakrommet

Mannskapet rundt forhandlingsbordet på Sundvolden Hotel er det samme som under sonderingene i Nydalen og på Stortinget. Det betyr at Solberg har med seg nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie samt sekretariatsleder Lars Øy, mens Jensen har med seg nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen, samt generalsekretær Finn Egil Holm.

Men både Høyre og Fremskrittspartiet har nå med seg flere bakspillere, får NTB opplyst.

Hvem som trekkes inn i arbeidet varierer fra sak til sak. Støttespillerne er en blanding av folk fra partiapparatet og fra Stortinget. I sistnevnte kategori kom Høyres Ine Marie Eriksen til Sundvollen onsdag morgen. Hun har ledet utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget med stø hånd de siste fire årene.

– Dere får bare spekulere, sa Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes til journalistene som ville vite om Eriksens ankomst betyr at utenrikspolitikk er et av temaene onsdag.

Tid nok

Forhandlerne skal foreløpig være enige om at de har god tid.

– Det kan bli fredag denne uken, eller det kan bli fredag neste uke, sies det på spørsmål om når de vil være i havn.

Det er foreløpig åpent om det kommer til å bli forhandlet gjennom helgen. Det avhenger trolig av hvor langt man er kommet fredag. Er det lite som gjenstår, kan man bli fristet til å bevilge seg en pause.

Forhandlerne er blitt enige om å ikke å snakke høyt om noen tidsfrist, fordi det kan legge et unødig og kunstig press på prosessen.

Etter det NTB får vite, er vurderingen at det ikke er naturlig å legge fram noen blåblå regjeringserklæring før de rødgrønne legger fram forslaget til neste års statsbudsjett mandag 14. oktober.

Den dagen varsler statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at den rødgrønne regjeringen går av. Fram til de blåblå overtar, vil Stoltenbergs mannskap fortsette som et forretningsministerium.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus