Tilregnelighet tema i Sigrid-saken

Onsdag legger de sakkyndige frem sine konklusjoner. Foto: NTB scanpix
Onsdag legger de sakkyndige frem sine konklusjoner. Foto: NTB scanpix

Tvilen om den tiltalte 38-åringens tilregnelighet vil bli grundig redegjort for når de sakkyndige legger fram sine konklusjoner i Sigrid-saken onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre sakkyndige har lagt fram to ulike konklusjoner om den tiltalte ålesundsmannens mentale tilstand da Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble bortført og drept natt til 5. august i fjor.

Psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud mener 38-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, mens nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener mannen var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Onsdag vil alle tre sakkyndige redegjøre i retten. De har fulgt hele rettssaken og observert den tiltalte både inne i rettssalen og da retten var på befaring på de ulike stedene hvor Sigrid hadde vært.

Les også: Sigrid følte seg utrygg på veien hjem

Endret oppfatning

Overlege Lars Stefan Østerholm ved Regionalt sikkerhetsavdeling på Dikemark sykehus deltok i den åtte uker lange tvangsundersøkelsen av tiltalte fra desember i fjor til slutten av januar. Da han vitnet i retten mandag sa han det ikke var noe ved 38-åringens oppførsel som tilsa noe annet enn at han var frisk. Men inntrykket endret seg radikalt da tiltaltes måte å snakke på ble tema.

– Alt virket normalt fram til observanden åpnet munnen, sa Østerholm.

Han fortalte at 38-åringen stort sett snakket om noen få faste temaer. De var knyttet til politiet i Ålesund, til psykiatrien og til familien og forhold til denne som han ikke var fornøyd med. Når de ansatte ved avdelingen forsøkte å vekke følelser hos ham, vek han unna og snakket om andre ting.

Medlemmer av teamet som fulgte mannen, mente også at det var klare likheter mellom påstander han framsatte som virkelige og elementer fra science fiction-serien Star Trek.

Les også: Kameraten rådet Sigrid-tiltalt til å «ta med seg beviset»

– Meget usikre

Motsetningen mellom den fysiske atferden hos tiltalte og inntrykket han ga når han snakket, skapte sterk tvile hos teamet.

– Når det kommer til de uttalelser observanden har kommet med, så er vi i stor tvil om det er psykotisk, eller om deler av det er det. Men vi har bestemt at vi ikke skal delta i den debatten, sa Østerholm. Til det visste han for lite om 38-åringens bakgrunn og oppvekst, la han til.

Sakkyndig Andreas Hamnes spurte hvorfor denne tvilen ikke var nevnt i rapporten som teamet bak tvangsobservasjonen leverte i februar. Til det svarte Østerholm at de hadde en følelse av usikkerhet også etter at rapporten var levert og at de hadde drøftet spørsmålet på nytt før overlegen skulle vitne i retten.

– Vi kan si at vi er meget usikre på om det foreligger psykose, sa Østerholm.

Påtalemyndigheten har varslet påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern for 38-åringen, men har tatt høyde i tiltalen for at det i stedet kan bli bedt om fengselsstraff dersom det likevel ikke blir bevist at han var tilregnelig da Sigrid forsvant. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus