Ole Danbolt Mjøs er død

Tidligere leder av Nobelkomiteen, Ole Dambolt Mjøs, er død, 74 år gammel. Her fra Nobels Fredspris i Oslo Rådhus 2006. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)
Tidligere leder av Nobelkomiteen, Ole Dambolt Mjøs, er død, 74 år gammel. Her fra Nobels Fredspris i Oslo Rådhus 2006. Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

Tidligere leder av Nobelkomiteen og KrF-politiker Ole Danbolt Mjøs er gått bort etter lengre tids sykdom. Han ble 74 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette melder Vårt Land.

Mjøs var kjent som KrF-politiker og ledet Nobelkomiteen i to perioder mellom 2003 og 2008. Blant annet sto han i spissen for å gi prisen til FNs klimapanel og Al Gore i 2007. Mjøs var leder for bispedømmerådet i Nord-Hålogaland så sent som i 2010. Han var opprinnelig fra Bergen, men bodde mer enn halvparten av livet sitt i Tromsø. Det var her han utdannet seg til lege og ble utnevnt til professor i fysiologi ved Universitetet i Tromsø fra 1975. Mjøs jobbet som rektor ved skolen fra 1989 til 1995.

– En inspirasjon

KrF-leder, Knut Arild Hareide, mottar dødsbudskapet med stor sorg. Han forteller at Ole Danbolt Mjøs har vært en kilde til inspirasjon.

– Jeg vil spesielt løfte frem hans store fredsengasjement. Som leder av Nobelkomiteen fikk vi alle høre hans visjonære taler. I nord var han en pådriver for å få på plass Polarinstituttet, tannlegeutdanning og fredssenter. Han var også delaktig med å få Nelson Mandela til Tromsø for å delta på fredskonsert, sier Hareide til NTB.

Kunnskap og humor

Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, forteller at Mjøs var den lekmannen som har deltatt på flest Kirkemøter. Han mener Mjøs har vært en viktig bærebjelke i nordnorsk kirkeliv og en god representant for kirken på nasjonalt nivå.

– Han har vært kunnskapsrik, har hatt en svært god evne til å målbære sine synspunkter og bidratt til mange humoristiske stunder i Kirkemøtet, sier Johnsen til Vårt Land.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus