Samlet for å knekke regjeringsnøtter

I et lite, lydisolert rom med lystette gardiner på toppen av den nye delen av Sundvolden Hotel møtte tirsdag Høyre og Fremskrittspartiet til regjeringsforhandlinger. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

I et knøttlite møterom, bak lydisolert glass og lystette gardiner, har toppene i Høyre og Fremskrittspartiet satt seg ned for å snekre en ny regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-nestleder Per Sandberg sendte rundt nøttene idet møtet startet på Sundvolden Hotel. Men hvilke nøtter som gjenstår for de to blåblå å knekke før de er i mål med en regjeringsplattform, ville ingen av politikerne si noe om før forhandlingene startet klokka 15.

-Vi skal sluttføre det som er regjeringsforhandlingene. Det betyr at vi skal skrive det som blir et regjeringsdokument, og forhandle om posisjoner i regjeringen, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun kom til hotellet rundt en time før forhandlingene startet.

Les også: Michelet opprørt fordi Frp forhandler på Sundvolden Hotel

Deretter fikk partitoppene nyte en lunsj med mye fisk og skalldyr, før de samlet seg i det enkle møterommet i fjerde etasje på nybygget til Sundvolden hotell i Hole i Buskerud.

Politiet har satt opp sperringer rundt hotellet, og bortsett fra de få fotografene som fikk slippe inn ved møtets start, har forhandlerne det store nybygget for seg selv.

Vil markere seg i statsbudsjettet

Den nye regjeringen skal ta over etter at de rødgrønne har lagt frem sitt siste budsjett 14. oktober. Solberg sier de nok vil ha ambisjoner om å sette stempel på budsjettet.

– Men vi kan ikke sette stempel på budsjettet før vi har sett budsjettet. Så det blir nok litt tanker om det her, men det blir ikke her vi bestemmer det, det vil en ny regjering gjøre til slutt, sa Solberg.

Les også: Erna kan løse kvinnekabal med tre på topp

Hun sa ikke noe om hvor lang tid hun ser for seg at forhandlingene vil ta.

Frps nestleder Per Sandberg, som ankom kort etter, opplyste at de har satt av «i hvert fall denne uka».

Lokal mat og blomster

Høyre-ordfører i Hole kommune, Per Ragnvald Berger, møtte de to partilederne med blomster som han hilste «de to dronningene» velkommen med.

Cecilie Laeskogen er hotellsjef, eller vertinne som hun helst vil kalle seg, på Sundvolden hotell. Hun forteller at de har visst i over en uke at Sundvollen vil bli stedet for regjeringsforhandlingene, men var forberedt på at det kunne komme fire delegasjoner. Hun sier stedet ble valgt av flere grunner:

– Det er særlig avstanden til Oslo, lett tilgjengelighet, muligheten til å sikre bygget og lite innsyn så de kan få arbeide i fred, sier Laeskogen til NTB.

Les også: Stoltenberg: Lite forpliktende avtale

For mange er Sundvollen nært knyttet til hendelsene 22. juli, siden de overlevende fra Utøya ble tatt med hit. Laeskogen er glad og stolt over besøket.

– Det er godt at vi får også får andre assosiasjoner knyttet til hotellet, sier hun.

Hun sier det er åpent hvor lenge forhandlingsdelegasjonene skal bli på hotellet.

– Målet er å gi dem så mye lokal mat som mulig. Vi har en lokal fisker som leverer mye fisk i morgen tidlig og vi får lam fra gårder i nærheten, sier hun.

Les også: Hagen takket Siv for innsatsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus