Regjeringsforhandlingene starter på Sundvolden

Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen med de borgerlige partiene i Vandrehallen på Stortinget mandag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Høyre og Fremskrittspartiet starter regjeringsforhandlinger på Sundvolden Hotel klokka 15 tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene starter tirsdag klokken 15, opplyser Høyre tirsdag formiddag.

Før det skal partiene delta når Stortinget konstitueres. Det nøyaktige starttidspunktet for forhandlingene kan bli forskjøvet dersom møtet i Stortinget krever det.

Store spørsmål

Etter to ukers sonderinger ble det mandag endelig klart at de to blå partiene går inn i forhandlinger om å danne en mindretallsregjering, mens Venstre og KrF har inngått en forpliktende avtale om å samarbeide i Stortinget og dermed sikre regjeringens parlamentariske grunnlag.

I tillegg til å fordele statsrådsposter, skal de to partiene meisle ut detaljene i politikken som skal føres de neste fire årene, med utgangspunkt i firepartiavtalen som ble offentliggjort mandag.

Den innebærer blant annet kommunereform, innstramming av asylpolitikken, lovfesting av rett til omsorg, stans i videre arbeid med olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, styrking av kristendommen i skolen og økt utbyggingstakt for vei og annen infrastruktur.

Les også: – Samarbeidsavtalen en nedtur for Erna Solberg

Kabalen som skal legges

Det ligger også an til kutt i både arveavgift, formuesskatt og bruk av bompenger, samtidig som handlingsregelen skal bestå.

Det er med andre ord duket for en ny runde med hemmelighold og tøffe forhandlinger mens partiene gir og tar.

Og til slutt skal altså selve regjeringskabalen legges, med de hensyn det innebærer til fordeling mellom partiene i tillegg til at det skal tas hensyn til kjønn, alder og geografisk spredning i kollegiet.

Les også: Siv Jensen ber om tålmodighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus