Den nye regjeringens landbrukspolitikk:Hareide berget jordbruksavtalen – er urolig for landbruket

Kan ikke hindre dramatiske kutt i landbruksstøtten: Knut Arild Hareide er urolig for hva samarbeidspartnerne vil finne på i landbrukspolitikken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Kan ikke hindre dramatiske kutt i landbruksstøtten: Knut Arild Hareide er urolig for hva samarbeidspartnerne vil finne på i landbrukspolitikken. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF fikk de andre partiene med på å opprettholde bøndenes rett til å forhandle om inntektsutviklingen sin, men kan ikke forhindre store kutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruket er blant sektorene som nå etter alt å dømme står foran de største kuttene med en blåblå regjering - også etter samarbeidsavtalen som mandag ble inngått med KrF.

KrF som har stått hardest på for landbrukets interesser i sonderingene mellom de ikke-sosialistiske partiene fikk riktignok forhindret at hele systemet med jordbruksavtale blir droppet.

Men partileder Knut Arild Hareide er urolig for hva som nå vil skje med landets bønder:

Åpner landbruksdelen av avtalen dere har inngått, for kutt i overføringer fra staten og svekkelse av tollvernet for landbruksvarer?

– Vi vet at nettopp landbruk er ett av områdene der avstanden er størst mellom oss og regjeringspartiene, sier Hareide til ABC Nyheter.

Les også: Høyre får kun med seg Frp i regjering

KrF står alene på landbruk

– Jeg er glad for at jordbruksavtalen er beholdt og at unge bønder vil få en forutsigbarhet. Så vil det komme reformer vi ikke har diskutert, og som vi må ta stilling til i Stortinget når de kommer, fortsetter Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I landbrukspolitikken vil KrF heller ikke få drahjelp fra Venstre.

Les også: Skal jobbe for å svekke norske bønders tollvern

Forhindrer avtalen at regjeringen overkjører dere på landbruksområdet?

– Det er klart at regjering vil ha en frihetsgrad på det punktet, svarer Hareide.

«Avtaleinstituttet i landbruket opprettholdes, og det legges vekt på forutsigbarhet og reformer som kan gi økt lønnsomhet», heter det i samarbeidsdokumentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fleksibilisering i arbeidslivet?

Endringer i sykelønn, arbeidstidsordninger og andre arbeidslivsspørsmål er ikke nevnt i samarbeidsavtalen som ble offentliggjort mandag kveld.

Er dette punkter det ikke ble enighet om, og hva blir realiteten i Stortinget?

– Frp, Høyre og KrF har hatt felles innstilling på mange områder i forbindelse med arbeidslivsmeldingen for ett år siden. Vi optatt av forsiktige oppmykinger, et konstruktivt forhold til fagbevegelsen, men ikke en særbehandling av LO, sier Hareide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er den viktigste politiske forskjellen mellom dette samarbeidssgrunnlaget der Venstre og dere hodler dere utenfor regjering, og en helhet Venstre og KrF kunne delta i?

– Jeg vil ikke gå inn i enkeltsaker. Men på grunn av styrkeforholdet og erfaringer med deltakelse i en regjering, har jeg lenge sagt at det er lite sannsynlig med en flertallsregjering, sier Hareide og slår fast:

Men jeg må si det, i løpet av sonderingene har jeg har kommet nærmere Høyre og Frp politisk.

Shopping i Stortinget?

I ett av punktene i samarbeidsavtalen heter det at «Avtalen er ikke til hinder for at regjeringen eller partiene i Stortinget danner andre flertall, så lenge avtalens intensjon og prosedyrer er fulgt».

Betyr det at regjeringen kan få flertall i enkeltsaker fra andre partier enn Venstre og KrF i Stortinget?

– Ja, det ligger en mulighet for regjeringen å oppnå et annet flertall, men også en mulighet for Venstre og KrF til å oppnå flertall med andre, klargjør Hareide.

Les også: Her er den nye ikke-sosialistiske samarbeidsavtalen

– Vi kunne shoppet flertall i ulike saker. Men for oss har det vært viktig at retningen skal være klar, sa derimot Høyre-leder Erna Solberg under den felles pressekonferansen i Stortinget mandag kveld.