POD forsinket med Politianalyse-svar

FORSINKET MED SVARET: – Utvalget foreslår omfattende endringer. Jeg vil ha et sterkt tilstedeværende nærpoliti, og vil derfor nå gå nøye gjennom analysen og vurdere alle forslag og høringsinnspill, sa justis- og beredskapsminister Grete Faremo da hun mottok Politianalysen av Arne Røksund (til høyre)i juni. Foran politidirektør Odd Reidar Humlegård, som ikke klarer å holde morgendagens deadline. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
FORSINKET MED SVARET: – Utvalget foreslår omfattende endringer. Jeg vil ha et sterkt tilstedeværende nærpoliti, og vil derfor nå gå nøye gjennom analysen og vurdere alle forslag og høringsinnspill, sa justis- og beredskapsminister Grete Faremo da hun mottok Politianalysen av Arne Røksund (til høyre)i juni. Foran politidirektør Odd Reidar Humlegård, som ikke klarer å holde morgendagens deadline. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Politidirektoratet (POD) klarer ikke å holde høringsfristen for Politianalysen, og har bedt om utsettelse til å svare på «tiårets viktigste politidokument» - der tre fra POD har vært sentrale bakmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Og det haster», sa Alexandra Bech Gjørv da hun la frem 22. julikommisjonens rapport om å igangsette endringer i blant annet politiet. Årsaken var at terroraksjonen avdekket betydelig svikt i etaten.

– Politifolk ser behovet for endring, og er utålmodige etter å komme i gang. Den utålmodigheten deler jeg, sa justis- og beredskapsminister Grete Faremo da hun mottok den såkalte Politianalysen av utvalgsleder Arne Røksund for vel tre måneder siden.

– Nå må det tas beslutninger ganske raskt. Vi må få satt i gang prosessene, sa Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold til ABC Nyheter nylig – og understreket at han håpet dette endringsforslaget kulminerer i en Stortingsmelding før neste sommer:

– Det krever stor vilje og fremdrift i prosessen. Det er viktig at dette er en sak som prioriteres, sa Sjøvold til ABC Nyheter.

Les også: Politiet må få mer makt

Klarer ikke deadline

Høringsfristen går ut i morgen. Men POD-sjef Odd Reidar Humlegård og kompani er ennå ikke ferdige med sitt svar, som skal baseres på høringsuttalelsene fra landets 27 politimestre og seks særorgan. Sist uke varslet de Justis- og beredskapsdepartementet om at de er forsinket, bekrefter senior kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal.

– For det videre oppfølgingsarbeidet er det viktig at høringsuttalelsene kommer inn innen fristen, men høringsuttalelser som kommer noen få dager etter fristen, vil også bli lest og vurdert på vanlig måte, opplyser Øvstedal til ABC Nyheter.

POD skriver i en epost til ABC Nyheter at «politidirektøren ønsker å sluttføre den interne høringen med besøksrunde i politidistriktene, før høringssvaret sendes til JD». For en uke siden var analysen eneste punkt på agendaen da Humlegård kalte inn landets politimestre til møte på Gardermoen.

Har møtt motbør

Flere av forslagene i Politianalysen (PA) har skapt rabalder internt i etaten. Også fra politisk hold reageres det nærmest med vantro på at utvalget bak PA vil redusere antallet lensmannskontor med 40 prosent; fra 354 til 210.

Utvalget vil ha flere patruljer ut på veiene i biler med datautstyr. Men blant andre Politiets Fellesforbund mener det vil gå på bekostning av lokalkunnskap og folks trygghet.

– Politiet er til for publikum, ikke oss selv. De krav det stiller til politiets tilstedeværelse og robusthet må være det viktigste, og veie mye mer enn strukturelle endringer, sa leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund til ABC Nyheter nylig.

Han sa også at de har fått gehør for sin bekymring hos både Grete Faremo og Høyre-leder Erna Solberg.

Les også: POD-sjef vil legge ned 110 lensmannskontor

Gigantdistrikt

Utvalget foreslår også å krympe antall politidistrikt fra dagens 27 til seks. Dermed vil enkelte distrikt bli svært store geografisk. Landets nordligste vil for eksempel bli på tre ganger Nederlands størrelse, mens distriktet kalt «Øst» vil strekke seg fra Halden til Sør-Trøndelag.

Ifølge PA kan endringene gi en økt politikraftt tilsvarende 1,6 milliarder kroner årlig – eller hele 4,8 millarder innen 2020.

I høringsuttalelsene fra flere politimestre sås det tvil om den økonomiske gevinsten vil bli så høy som utvalget hevder.

Tre fra POD bak analysen

Utvalget bak analysen har bestått av åtte personer, blant andre POD-sjef Odd Reidar Humlegård. Etter fremleggelsen har POD ansatt to av utvalgsmedlemmene til å gjennomføre forslagene i analysen:

Frede Hermansen, tidligere avdelingsdirektør i Forsvarsdepartementet, skal ifølge Norges Politlederlag «lede den strategiske planleggingen og implementeringen av endringene i politi- og lensmannsetaten». Enkelt sagt skal han ta oss fra Politianalysen og endringsprogrammet, lage en strategisk portefølje og bygge den «store kloke planen».

Den andre er tidligere skattedirektør Svein Ragnar Kristensen.

Det har fått flere i politietaten til å sette spørsmålstegn ved hvor reell høringsprosessen egentlig er. Vestfinnmarks politimester Torbjørn Aas skriver dette rett ut i sin høringsuttalelse.

Les også: Politimestre kritiske til sammenslåing av distrikt

Neppe realitet før i 2015

Selv om analysen resulterer i en Stortingsmelding før sommeren, tror leder i Norges Politilederlag, Johnny Nauste, neppe det blir bevilget midler til forslagene neste år.

– Det vil antagelig ikke bli bevilget økonomiske midler til gjennomføringen før i budsjettet for 2015, mener Nauste ifølge Norges Politilederlag.

Personvernpolicy