Solberg kjemper for firepartidrømmen

VANSKELIG: Drømmen om firepartiregjeringen lever stadig, men tida begynner å renne ut. (Foto: NTB scanpix)
VANSKELIG: Drømmen om firepartiregjeringen lever stadig, men tida begynner å renne ut. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommende statsminister Erna Solberg (H) nekter å gi opp drømmen om å få med alle de fire valgvinnerne i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På vei inn til tolvte dag av regjeringssamtaler på Stortinget rett før klokka 12 mandag fastholdt Solberg at hun har god tid, at hun vil lytte til hva de andre partiene har å si – og at det er uvisst om det kommer en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som blir med i hennes regjering.

– Jeg vet ikke om vi får noe svar i dag, sa hun til flokken av journalister som slo følge fra Høyre-lederens stortingskontor og over Akersgata til komitehuset, der Høyre bak lukkede dører sonderer med Fremskrittspartiet, Venstre og KrF om muligheten til å danne regjering.

Gir råd i dag

Budskapet fra KrF var noe annerledes mandag morgen. Partiets parlamentariske leder Hans Olav Syversen fortalte NTB at de hadde jobbet godt gjennom helgen, og at ledelsen nå er beredt til å gi et råd til stortingsgruppa som skal bestemme veien videre når de møtes i ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi som har sittet og sondert kan gi en anbefaling i dag, det har vi satt press på oss selv for å kunne gjøre, sa han.

Syversen la til at man aldri kan si sikkert på forhånd hva partiorganene velger å gjøre med det rådet de får.

KrF har planlagt et fellesmøte med sentralstyret og stortingsgruppa klokka 15.

Avventer konklusjon

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande ville beskrive dagen som en D-dag da NTB møtte henne på gaten utenfor Stortinget mandag morgen:

– Knut Arild (KrF-leder Hareide, red.anm.) var sikker på at vi skulle få en konklusjon i dag, men jeg er ikke så sikker, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne meldingen er mer i tråd med hva Solberg antydet.

– Vi skal møtes nå for å snakke sammen. Så får vi se hvor vi kommer i havn. Det er lenge til landet skal ha en ny regjering, sa Høyre-lederen på vei inn i heisen.

På spørsmål fra NTB om det betyr at Høyre har mer å gi, svarte hun:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må jeg høre hva de andre partiene har å si. Så får vi se hvor lenge vi skal holde på.

Fast følge?

Så langt har budskapet fra både KrF og Venstre vært at de to enten går inn i regjering eller blir stående utenfor – sammen.

Rent parlamentarisk – altså ut fra antall innvalgte stortingsrepresentanter – vil det imidlertid være flertall for en regjering som består av Høyre, Fremskrittspartiet og enten Venstre eller KrF.

– Jeg kan bare svare for hva KrF vil gjøre, sa parlamentarisk leder Hans Olav Syversen da NTB spurte ham om de to sentrumspartiene kommer til å stå side ved side også i fortsettelsen.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg slo fast på vei inn til Stortinget mandag formiddag at han forventer og tror på en avklaring i løpet av dagen om hvilke partier som skal inn i regjering.