Tråden brast for regjeringen i Italia

Regjeringssamarbeidet i Italia har den siste tiden hengt i en tynn tråd – og i helgen røk tråden. Silvio Berlusconi nekter å fortsette samarbeidet hvis han blir utestengt fra senatet i Roma.

Italias statsminister Enrico Letta har store problemer med å holde koalisjonsregjeringen på beina. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix
Italias statsminister Enrico Letta har store problemer med å holde koalisjonsregjeringen på beina. Foto: Keith Bedford / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle ministrene fra eksstatsministerens høyreparti Frihetens folk (PdL) trekker seg fra den sentrumsorienterte statsministeren Enrico Lettas regjering. President Giorgio Napolitano begynte søndag å overveie om han skal be en annen politiker forsøke å ta over, eller skrive ut nyvalg.

Napolitano vil helst unngå å sende velgerne til urnene, og mener landet trenger en stabil regjering som bør utgå fra dagens nasjonalforsamling. – Vi må ha en nasjonalforsamling som debatterer og arbeider, ikke en som brytes opp stadig vekk, sier presidenten.

Skygge

Regjeringssamarbeidet mellom Frihetens folk og statsminister Lettas sosialdemokratiske parti Demokratene (PD) har vart i fem måneder. Koalisjonspartnerne har kranglet om statsbudsjettet, og Berlusconis framtid har ligget som en skygge over diskusjonene.

Mannen som har vært italiensk statsminister fire ganger, ble i august funnet skyldig i å ha snytt på skatten. Det er ventet at han om kort tid vil bli fratatt sin plass i senatet, og at han dermed vil miste sin parlamentariske immunitet og havne i husarrest eller fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PdLs regjeringsmedlemmer har lagt stor vekt på å vise lojalitet mot Berlusconi. De har samtidig forsøkt å presse Letta til ikke å drive igjennom skatteøkninger som statsministeren og det kriseherjede Italias långivere betrakter som helt nødvendige.

Krise

Nå trekker PdLs fem ministre seg fra regjeringen, fordi de mener betingelsene for et koalisjonssamarbeid ikke lenger er til stede. Det skjer til tross for at Letta fredag ba om tillitsvotum fra nasjonalforsamlingen i neste uke, for å avverge en regjeringskrise.

Meningsmålinger tyder på at de politiske blokkene i Italia har omtrent like stor støtte, så et nyvalg kan like gjerne skape enda mer stillstand. Den politiske splittelsen gjør det vanskelig å få fart i reformene som må til for å få Italias økonomi på rett kurs.

Landet har de siste to årene vært i resesjon og har en arbeidsløshet blant unge på 40 prosent. Situasjonen skaper bekymringer blant investorer, men det har vært mindre panikk i markedene nå enn under tidligere politiske kriser i Italia.