THE NEW DIGITAL AGE4 teknologier som vil forandre livene våre kraftig

BOK: I forbindelse med boken The New Digital Age dro forfatterne på en omstridt tur til Nord-Korea. Foto: NTB scanpix
BOK: I forbindelse med boken The New Digital Age dro forfatterne på en omstridt tur til Nord-Korea. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Google Ideas-sjef om Prism, ny teknologi og privatliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jared Cohen, sjefen for Googles tenketank Google Ideas, har reist verden rundt for å presentere boken han skrev sammen med søkegigantens styreformann Eric Schmidt. I går presenterte han en rekke spådommer fra boken under IT-tinget i Tønsberg.

Cohen ser for seg at følgende teknologi vil være med på å endre livene våre i årene som kommer:

  • Automatisk simultanoversettelse. En nordmann vil for eksempel kunne føre en telefonsamtale på norsk sammen med en marokaner som snakker arabisk.
  • Intelligente piller. Tablettene kan kommunisere via wifi med smarttelefonen din, som automatisk bestiller time hos legen dersom noe er galt.
  • Hologrammer. Du vil kunne se en OL-øvelse som om det skulle foregå midt på gulvet i stua.
  • 3D printing. Utskriftsteknologien for ting vil bane vei for nye sekundærmarkeder.

Les også: Slik vil Google løse verdensproblemene

Fem til ti år

Ifølge Google-sjefene vil disse teknologiene bli allmenne i løpet av forholdsvis kort tid.

– Alle spådommene våre har en horisont på mellom fem og ti år. Da vi skrev boken bestemte vi oss for å ikke predikere teknologi utover et tiår frem i tid, svarer Cohen til Teknisk Ukeblad.

Boken The New Digital Age kom i vår og har vakt oppsikt i teknopressen.

Ifølge Cohen er det to ting som bestemmer hvor raskt oversettelsesmulighetene blir tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ting er teknologien i seg selv og en annen ting er innholdet. Jo hurtigere folk blir online verden over, jo mer innhold på deres språk vil være tilgjengelig online og det vil bli lettere å gjøre oversettelser. Google Translate forbedres på en måte som er positivt korrelert med hvor mye innhold folk laster opp på nettet på deres språk, forteller Cohen.

Les også: Slik kan neste generasjons mobilnett bli

– Lær barn om privatliv før sex

Teknisk Ukeblad fikk et kort intervju med mannen som Time i april satte på listen over verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Prosjektet startet med at han og Eric Schmidt rett før den arabiske våren startet i desember 2010, skrev om hvordan teknologi kommer til å endre forholdet mellom borgere og stater i det 21. århundret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil konseptet privatliv, slik vi kjenner det i dag eksistere om ti år?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja absolutt, jeg snakker aldri om privatliv uten å snakke om sikkerhet samtidig. Her er det verdt å merke seg at hver generasjon virker å være mer villig til å dele enn den forrige. Så disse konseptene vil eksistere, men vi vil måtte kjempe hardere for dem i fremtiden, sier Cohen.

– Her er det en viktig oppgave for foreldre. De må snakke om privatliv og sikkerhet med barna sine før de snakker om sex, fortsetter Cohen.

Han mener også at selskaper spiller en viktig rolle på dette området.

– De selskapene som det vil gå best med i fremtiden, er de som overgår brukernes forventninger med hensyn til å ivareta deres privatliv og sikkerhet, sier han.

Les også: Se Googles hemmelige datasentre

PRISM-avsløringen

Etter at boken ble lansert, kom Snowden-lekkasjene og PRISM-avsløringen i USA. Google er blitt anklaget for å la det amerikanske sikkerhetsorganet NSA få fritt innsyn i innholdet på selskapets servere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har PRISM-saken vært skadelig for Google?

Utfordringen med PRISM og disse Snowden-lekkasjene er at informasjonen om dette påståtte programmet er ganske tvetydig. Før lekkasjene hadde vi aldri hørt om PRISM, og det var en rekke påstander som kom frem i pressen som faktisk er gale, sier Google Ideas-sjefen.

Ingen myndigheter har tilgang til Googles servere. Google har ingen bakdør eller sidedør, fastholder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny teknologi for hurtigkjøling

– Kan dere fortelle brukerne deres alt det som dere ønsker å fortelle dem angående utveksling av informasjon med myndighetene.

Før lekkasjene tillot myndighetene oss kun å publisere og rapportere det totale antallet rettslige kjennelser vi får om innsyn, sier han.

Problemet til Google var at kun et fåtall av disse gjaldt nasjonal sikkerhet. Mesteparten av de rettslige kjennelsene om innsyn i brukerdata gjaldt vanlig kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi måtte presse myndighetene for å få lov til å publisere hvor mange av kjennelsene som gjaldt nasjonal sikkerhet, forteller Cohen, mens Googles nordiske kommunikasjonssjef følger med på intervjuet.

Les også: Se Googles tøffe Oslo-kontor

Den arabiske våren

Cohen har bakgrunn som utenrikspolitisk rådgiver for både Condoleezza Rice i Bush-administrasjonen og Hillary Clinton i Obama-administrasjonen.

Gjennom omfattende reisevirksomhet i Midtøsten har han tydelig sett hvordan ny teknologi kan være med på å endre samfunn - blant annet under den arabiske våren.

Han tror at noen av de mest interessante eksemplene på hvordan ny teknologi kan brukes, vil vi se når opp til nye fem milliarder mennesker kommer online det neste tiåret.

Når resten av verdens befolkning går online, kommer vi til å lære en rekke ny ting om innretningene vi allerede har, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Om ti år kan vi alle ha en robot-slave i huset

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea

I forbindelse med boken dro Cohen og tidligere Google-topp Schmidt på en omstridt tur til Nord-Korea. Under presentasjonen fortalte Cohen om turen.

Cohen hadde blant annet forberedt seg til turen ved å se Youtube-videoen av trafikkbetjentene i Pyongyang som dirigerer motorveier som i virkeligheten er tilnærmet tomme for biler. Videoen har blitt et Youtube-fenomen med over 400.000 seere. Google Ideas-sjefen hadde et ønske om å fortelle dem om populariteten deres.

Men hvordan forklarer du til noen at de blitt en Youtube-sensasjon, når de ikke en gang har hørt om internett, spør han.

Under presentasjonen på IT-tinget fortalte han også om hvordan regimet hadde fylt en hel t-banevogn med skuespillere, da de to forfatterne ønsket å oppleve hverdagsliv i hovedstaden Pyongyang.

Les også:

Denne IT-sjefen er glad for PRISM-avsløringen

Google vil ikke sensurere ekstremisme

Slik skjuler du dine internettspor