Brølte for klimahandling

KLIMA: Rundt 200 aksjonister møtte opp utenfor konferanselokalene i Stockholm der rapporten fra FNs klimapanel ble lagt frem. Foto: Kristian Skjellum Aas
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 200 aksjonister stilte seg opp utenfor kongressenteret der FNs klimapanel la fram sin rapport. De brølte høyt for å vekke politikerne til klimahandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må politikerne våkne, og følge opp det forskerne sier. Det er liten tid igjen for å redde klimaet, og utslippskuttene må starte nå, sa Olivia Linander, som jobber for aktivistorganisasjonene 350.org og PUSH Sverige.

De organiserte en mildt sagt høyrøstet markering utenfor konferanselokalene i Stockholm i dag.

Les også: – Vil ta hundrevis av år å snu utviklingen

– Rike industriland må gå foran

Dagens rapport fra FNs klimapanel viser at utslippene må kuttes drastisk fra dagens nivå hvis vi skal få kontroll over klimaendringene. Aksjonistene mener kuttene må begynne nå, og at rike industriland, som Norge og Sverige, må gå foran.

Norge har økt sine utslipp de siste årene, mens Sverige har klart å få til en liten nedgang. Men det er langt fra nok, ifølge Linander.

– Sveriges miljøminister Lena Ek hevdet på starten av konferansen at Sverige er på rett veg. Hun snakker om det samme Sverige som kutter ned på klimarelatert bistand, og der utslippene, sett i forhold til forbruket, vokser. Hun tar feil, konstaterer Linander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her forsvinner det 1000 meter is i året

Stormet mot balkongen

De 200 aksjonistene stilte seg rett utenfor vinduene til den internasjonale pressekonferansen, og brølte så høyt de fikk til.

Brølet var høyt nok til at forskere og media stormet mot balkongen for å finne ut hva som skjedde.

Så vil tiden vise om aksjonistene brølte høyt nok til at vi kommer nærmere en internasjonal klimaavtale i november, eller om politikerne i den svenske Riksdagen, en kilometer unna, fikk det med seg.