Enighet om utkast til FN-resolusjon om Syria

PÅ RETT SPOR:: Det synes å gå mot enighet om en Syria-resolusjon blant de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd. (Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix)
PÅ RETT SPOR:: Det synes å gå mot enighet om en Syria-resolusjon blant de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd. (Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vetomaktene i Sikkerhetsrådet er enige om en resolusjon om ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen. Utkastet inneholder ikke trusler om militærmakt. En avstemning kan komme allerede fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA kaller enigheten om resolusjonen et historisk gjennombrudd. De femten medlemmene av FNs sikkerhetsråd diskuterte torsdag kveld utkastet etter at vetomaktene etter over en uke med hard tautrekking ble enige om en tekst.

Om resolusjonen blir vedtatt, vil det være den første FN-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd om Syria siden borgerkrigen startet.

Utenkelig

– For bare to uker siden så kveldens resultat helt utenkelig ut., sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.

– For to uker siden hadde ikke engang Syrias regime innrømmet at det har kjemiske våpen, legger hun til.

En avstemning over resolusjonsutkastet forutsetter at organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, OPCW, godkjenner planen for destruksjon av Syrias kjemiske våpen.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland avviser Syria-enighet mellom vetomaktene

Kapittel sju

Men de vestlige vetomaktene måtte gi seg på en rekke krav under de tøffe forhandlingene for å sikre russisk støtte. Et største stridsspørsmålet har vært om resolusjonsutkastet skulle inneholde en henvisning til kapittel sju i FN-pakten, slik USA, Frankrike og Storbritannia ønsker. Den gir Sikkerhetsrådet myndighet til å bruke militære midler for å ivareta «internasjonal fred og sikkerhet». Utkastet «forplikter juridisk» Syria til å kvitte seg med sine kjemiske våpen, men inneholder ingen henvisning til automatisk bruk av militærmakt om ikke regimet overholder sine forpliktelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste henvisningen til en mulig maktbruk er en trussel om at Sikkerhetsrådet kan innføre uspesifiserte straffetiltak om president Assad ikke gjør det han har lovet. Men bruk av militærmakt i henhold til kapittel sju vil kreve en ny resolusjon, som Russland kan legge ned veto mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syria har gitt FN opplysninger om sine kjemiske våpen

1.400 drept

Spørsmålet om Syrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden siden det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august. Ifølge USA ble rundt 1.400 mennesker drept i angrepet.

Etter et besøk i august laget våpeninspektør fra FN en foreløpig rapport om angrepet mot Ghouta 21. august. Rapporten konkluderte entydig med at det var overveldende bevis for at gass var brukt, men sa ingenting om hvem som hadde brukt våpnene.

Våpeninspektører fra FN er nå tilbake i Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.

Øker støtte

Samtidig torsdag vedtok gruppen Syrias venner å øke støtten til den syriske opposisjonen

– For å kunne oppnå et politisk skifte og å styrke troverdige alternativer til både det syriske regimet og ekstremistgrupper, er vi fast bestemt på å øke støtten til hele koalisjonen, heter det i en uttalelse fra vennegruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalkoalisjonen har strevd med intern splittelse de siste ukene.

Saudi-Arabia kunngjorde etter et møte i gruppen i New York torsdag at støtten til Nasjonalkoalisjonen må trappes opp for å endre maktbalansen på bakken i Syria.

Men ifølge USAs utenriksminister John Kerry vil Syrias «sprenges i stykker før en av partene vil kunne erklære en militær seier».

Han sier at partene derfor raskt må komme til en politisk løsning.