Alle barn skal få vaksine mot omgangssyke

HAR EN PLAN: Helseminister Jonas Gahr Støre vil ha vaksine mot omgangssyke til alle barn. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
HAR EN PLAN: Helseminister Jonas Gahr Støre vil ha vaksine mot omgangssyke til alle barn. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En vaksine mot rotavirus, som kan forhindre at norske barn får alvorlig omgangssyke, skal nå inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Det har regjeringen besluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1.000 barn må årlig få livreddende behandling på sykehus fordi de er smittet av rotavirus, som gir den mest alvorlige formen for omgangssyke. I vår døde en åtte måneder gammel jente på Østlandet på grunn av rotavirus.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyser til TV 2 at de går inn for å tilby alle nyfødte en vaksine mot rotaviruset i budsjettet for 2014.

– Vi vet at om lag 1.000 barn legges inn på sykehus fordi de blir så syke av viruset. Mange av dem er livstruende syke. Samtidig fører barn som er smittet til 7.000 legevisitter årlig, sier helseministeren.

– På tide

Vaksinen skal tilbys nyfødte som en del av vaksinasjonsprogrammet ved seks uker og tre måneders alder. Fungerende klinikkleder ved kvinne – og barneklinikken ved Ullevål, Bjørn Busund, sier dette var på tide.

– Dette er en vaksine som har vært på markedet i mange år. Den forhindrer 90 prosent av alle sykdomsutbrudd. Den finnes i flere europeiske land. Så dette er viktig, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ungene kan slippe å bli så syke som de blir av sykdommen er det bra for ungene. Det er det viktigste, men det vil også gjøre at sykehusene får bedre kapasitet. Og det er god samfunnsøkonomi fordi det vil forhindre at foreldrene er borte fra jobb på grunn av syke barn, sier Støre.

Les også: – Paracet kan være skadelig over tid

Anbefalt

Hvert år blir mellom 5.000 og 10.000 barn så dårlige at foreldrene må være hjemme fra jobben. Folkehelseinstituttet har to ganger anbefalt at norske barn blir vaksinert mot sykdommen Verdens helseorganisasjon (WHO) har også anbefalt alle land å ta vaksinen inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen gir 75 til 85 prosent beskyttelse mot rotavirussykdom og 95 til 100 prosent beskyttelse mot alvorlig rotavirussykdom som fører til sykehusinnleggelse. Vaksinen vil tidligst være på plass om ett år.