Tåler norske rotter giften?

Illustrasjonsfoto: Newswire.
Illustrasjonsfoto: Newswire.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter oppsiktsvekkende funn i Sverige skal norske rotter og mus undersøkes for resistens mot gift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig ble de første tilfellene av resistens mot muse- og rottegift påvist i Sverige. Tidligere er samme fenomen påvist i Danmark.


– Det er liten grunn til å tro at det forholder seg annerledes i Norge enn i andre nordiske land, sier biolog Stein Norstein i Anticimex i en pressemeldingen fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Selskapets svenske avdeling samlet inn over 80 prøver. I fem tilfeller ble det funnet husmus og brunrotter som tåler gift. Funnene ble gjort i byene Linköping, Kristianstad, Växjö og Uppsala.

Som antibiotika

Norske Anticimex vil nå finne ut av om det samme har skjedd her til lands.

– Vi samler inn rottehaler fra forskjellige områder til laboratorieundersøkelser, og særlig da fra steder hvor vi allerede har mistanke om resistens. Det er viktig at resistente rotter ikke får formere seg. Et rottepar kan på kort tid få 800 unger, sier Norstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til at rotter og mus kan bli resistente mot gift, er trolig den samme som at bakterier kan bli resistente mot antibiotika.

Ved gjentatt bruk av rottegift med samme aktive stoff, der rottene ikke får i seg store nok doser, vil det etter hvert overleve rotter som tåler giften bedre enn forrige generasjoner. Når disse så formerer seg, fødes det individer som til slutt er resistente mot nettopp det middelet, sier Norstein.

De resistente rottene vil etter hvert overta helt. Giften har dermed mistet sin virkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I England ble det allerede på 1950-tallet oppdaget rotter med arvelig motstandskraft mot enkelte gifttyper. Noen steder sør i England antas det at 70 prosent av rottene er giftresistente i dag.

Les også: Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr

Mekaniske feller

Gift mot rotter og mus var vanligere før og regnes i dag som siste utvei for å bli kvitt dem. Det skyldes ikke bare faren utvikling av resistens. Riktig bruk av en tradisjonell klappfelle kan være en mer effektiv og barmhjertig måte å drepe dem på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anticimex har i økende grad gått over til høgteknologiske rottefeller. En variant plasseres i avløpssystemet og tar rottene før de når fram til boligene.

Les også: Fant rotter og mus på Aker Brygge-restaurant

Et stempel slår rottene flate idet de passerer. Elektronikken i fella gir beskjed hvor om hvor mange ganger stempelet har løst ut.

– I Norge ble 21 000 rotter og mus ble tatt med de avanserte fellene i løpet av det siste året. En fordel er at kommuner, bedrifter og borettslag da får dokumentert hvor mange rotter som tas. Det har man i liten grad oversikt over ved bruk av gift, sier Stein Norstein.