Barn og foreldre spiser mer frukt med skolefruktordning

MER FRUKT: Elevene på skoler hvor barna mottar gratis frukt, spiser 25 prosent mer frukt enn elever på skoler uten skolefruktordning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
MER FRUKT: Elevene på skoler hvor barna mottar gratis frukt, spiser 25 prosent mer frukt enn elever på skoler uten skolefruktordning. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når barna får frukt på skolen øker fruktspisingen også hos foreldrene, ifølge undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om skolefruktordningen:

Skolefrukt er et offentlig tiltak som driftes av Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no) på vegne av Helsedirektoratet. Skolefrukts mål er å øke inntaket av frukt og grønt blant elever i den norske grunnskolen.

Det er nå to hovedordninger for å få frukt/grønt på skolen.

Den ene ordningen er å abonnere på Skolefrukt som gjelder elever ved rene barneskoler (skoler med klasse 1.-7.).

Den andre ordningen er elever som får gratis frukt/grønt som gjelder for ungdomskoler (skoler med klasse 8.-10.) og kombinerte skoler (skoler med klasse 1.-10.).

Kilde: Skolefrukt.no

I en studie som nylig er publisert i tidsskriftet Public Health Nutrition, har forskere for første gang samlet data om skolefruktordningen fra alle fylker i Norge, til sammen mer enn 750 skoler.

– Ved skoler som har gratis skolefrukt, eller abonnementsordning for frukt, spiser elevene mer frukt enn andre barn, sier forsker Arnstein Øvrum i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning til Dagens Medisin.

Les også: - Ett eple om dagen hjelper

Over 1400 foreldre har deltatt i den nettbaserte undersøkelsen som er gjennomført av Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Resultatene viser at elevene på skoler hvor barna mottar gratis frukt, spiser 25 prosent mer frukt enn elever på skoler uten skolefruktordning.

Der hvor barna får gratis frukt, spiser også foreldrene mer frukt enn foreldre til barn som ikke har en slik ordning, viser undersøkelsen. Øvrum mener dette kan skyldes en smitteeffekt.

Les også: - Utadvendte barn har sunnest kosthold

Ikke alle har vært positive til ordningen med skolefrukt, som ble innført av den rødgrønne regjeringen i 2007.

En kommunelege mener skolefruktordningen er en måte å kjøpe seg fri fra problemene ved kosthold hos barn.

Les mer: - Skolefrukt gir ikke riktig kosthold